Spożywanie płatków owsianych jest jednym z największych trendów żywieniowych ostatnich miesięcy. Ich spożywanie ma ogromną ilość zalet!
Płatki owsiane uważane są za jeden z najzdrowszych przetworów zbożowych, mający zbawienny wpływ na ludzki organizm.
Chociaż wiele osób wyklucza je ze swojej diety ze względu na gluten, nadal osoby interesujące się zdrowym odżywianiem chętnie po nie sięgają. Na czym dokładnie polega ich fenomen?
Pomagają utrzymać wagę
Spis treści
Płatki owsiane mają dużą wartość odżywczą – dostarczają mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii. Wartość energetyczna 100g płatków owsianych wynosi około 378kcal, a zawierają aż 11,9g białka oraz 6,9g błonnika!
Dzięki temu, że zawierają węglowodany złożone, osoby spożywające płatki owsiane czują się najedzone przez długi czas i nie odczuwają potrzeby podjadania.
Pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu
Ze względu na dużą ilość rozpuszczalnego błonnika pomagają zmniejszyć poziom LDL (czyli złego cholesterolu) we krwi. Rekomendowane są również osobom z wysokim poziomem cholesterolu – regularne ich spożywanie daje bardzo dobre efekty w walce o obniżenie jego poziomu.
Poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego
Płatki owsiane mają pozytywny wpływ na proces trawienia – stymulują proces powstawania leptyny w wątrobie, dzięki której usuwane są z organizmu toksyny. Dzięki dużej zawartości błonnika praca jelit jest sprawniejsza, a w żołądku wiąże się nadmiar wydzielonych kwasów żołądkowych.
Normują poziom cukru we krwi
Jak wiadomo, płatki owsiane stanowią świetne źródło błonnika w diecie. Warto jednak pamiętać, że zawierają także tłuszcze nasycone, które redukują proces wydzielania insuliny w krótkich odcinkach czasu. Ich spożywanie zapewnia więc odpowiedni poziom energii, a przy tym nie niesie za sobą żadnych skutków niepożądanych, takich jak skoki cukru.
Są bogatym źródłem witamin i minerałów
Spośród wszystkich zbóż to właśnie ziarno owsa jest najbogatsze w białko. Oprócz białka zawiera także witaminę B1, magnez, fosfor, kwas foliowy, żelazo, potas, cynk, miedź… Są źródłem aż trzech witamin oraz sześciu składników mineralnych.
Pomagają w zasypianiu
Chociaż owsiankę najczęściej kojarzymy ze śniadaniem, to również może być dobrym pomysłem na kolację, zwłaszcza u osób, które mają trudności w zasypianiu. Badania dowiodły, że zawarte w nich magnes, potas, witaminy B i tryptofan – aminokwas wspomagają produkcję serotoniny w mózgu, która przekształca się w melatoninę niezbędną do zdrowego snu.
Podsumowując, warto wprowadzić płatki owsiane do swojej diety. Można spożywać je w postaci owsianki na ciepło albo na zimno, a także używać ich jako podstawy innych dań. Płatki owsiane można robić na mleku, wodzie, napojach ryżowych czy sojowych i podawać z owocami, orzechami czy nasionami.
Warto wyrobić sobie nawyk jedzenia owsianki co rano – będzie to świetne, bogate w składniki odżywcze śniadanie, zapewniające nam odpowiednią ilość energii do tego, aby dobrze rozpocząć dzień.