Okres przedwiośnia i wczesnej wiosny to chyba najtrudniejsza pora dla naszych organizmów. Jesteśmy pozbawieni i energii, ociężali, senni, często wycieńczeni po walce z trudnymi infekcjami, brakuje nam witamin i minerałów. Gwałtowne zmiany pogody potrafią wywołać u nas spadek nastroju i problemy z koncentracją.
Jak sobie z tym poradzić?
Spis treści
Jednym z dobrych, a co najważniejsze zdrowych sposobów na nieprzyjemne skutki przesilenia wiosennego, może być pobudzająca południowoamerykańska herbata yerba mate.
Co to jest yerba mate i skąd się bierze jej energetyzujące działanie?
Yerba mate (inne nazwy: herba mate, mate, erva mate, indiańskie caá mati, caá mate) to wysuszone, często zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), który naturalnie występuje jedynie w Ameryce Południowej. W Argentynie, Brazyli, Paragwaju i Urugwaju jest napojem narodowym, a picie go sprzyja zacieśnianiu więzi międzyludzkich oraz przyjaźni.
Jako pierwsi napar z ostrokrzewu paragwajskiego pili Indianie Guarani, którzy wykorzystywali jego działanie podnoszące wydolność fizyczną i psychiczną i używali yerba mate w sposób rytualny, pielęgnując więzi wspólnoty.
Dla reszty świata yerba mate odkryli jezuici (misje południowoamerykańskie), którzy rozpoznali właściwości zdrowotne, psychostymulujące, pobudzające i wzmacniające tego suszu.
Yerba mate zawiera wiele witamin (A, B1, B2, C, E, H) i minerałów (magnez, sód, potas, żelazo, miedź, siarka, mangan, fosfor, krzem). Inne składniki to: tanina, flawonoidy, olejek eteryczny, saponiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, terpeny, furanony, laktony, pyrrole i pirazyny.
Przede wszystkim jednak jest bogata w alkaloidy: teobrominę, teofilinę i kofeinę, którą w ostrokrzewie paragwajskim nazywamy mateiną. Te właśnie substancje odpowiadają za energetyczne właściwości yerba mate.
Prowadzone od lat, liczne badania potwierdzają właściwości lecznicze yerba mate. Picie naparu poprawia samopoczucie, podnosi wydolność fizyczną i psychiczną, ułatwia zapamiętywanie, uczenie się, poprawia koncentrację, leczy zaburzenia trawienne, daje uczucie sytości, zmniejsza napięcie nerwowe.
A nawet zwiększa działanie leków przeciwbólowych. Udowodniono, że wysoka zawartość przeciwutleniaczy zawartych w liściach Ilex paraguariensis spowalnia procesy starzenia się komórek, że napój poprawia funkcjonowanie nerek, zapobiega otłuszczaniu się wątroby, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi, działa przeciwzapalnie i niweluje ataki grzybów i pasożytów, dzięki zdolności oczyszczania krwi z toksyn.
Yerba mate delikatnie relaksuje, a równocześnie dodaje odwagi oraz energii, daje wewnętrzną harmonię i poczucie relaksu, dzięki czemu możemy skuteczniej i efektywniej pracować lub uczyć się.
Wszystko to powoduje, że picie yerba mate pomoże nam przezwyciężyć wiosenne spadki witalności i formy, a także podnieść odporność po okresie zimowym, zwiększając wydajność organizmu, wspomagając koncentrację i obniżając napięcie nerwowe.
Ci, którzy dodatkowo, będą chcieli rozpocząć aktywność fizyczną lub zadbać o sylwetkę, powinni również wiedzieć, że stosowanie tego napoju pomoże zrzucić zbędne kilogramy i oczyści organizm z toksyn.
Początkującym poleca się lżejsze gatunki yerba mate np. Mate Green lub mieszanki smakowe, wzbogacone wartościowymi ziołami i owocami, dodatkowo podnoszącymi odporność i dostarczającymi liczne witaminy.
Yerba Mate Green jest szlachetną odmianą ostrokrzewu paragwajskiego, uprawianego tylko w ocienionych miejscach, co nadaje jej delikatności i pozbawia napar smaku goryczy.
Często występuje w mieszankach z ziołami (mięta, melisa, pokrzywa, trawa cytrynowa, nagietek, chaber bławatek i innymi), czy owocami (róży, rokitnika, porzeczki, cytryńca chińskiego, camu camu, maliny, żurawiny, morwy, goji, aronii), które zapewniają wzmocnione działanie prozdrowotne i co najważniejsze wspaniały orzeźwiający smak, bardziej do przyjęcia dla osób rozpoczynających przygodę z yerba mate.
Zamiast pić kolejną, krótko działającą kawę, sięgnijmy tej wiosny do zdrowszego źródła energii, jakim niewątpliwie jest napój przyrządzony z ostrokrzewu paragwajskiego.