Pieczywo ma status jednego z najbardziej przewrotnych produktów spożywczych w diecie człowieka. Według dietetyków jest niezdrowe, a z dwojga złego lepiej zjadać je w wersji pełnoziarnistej. Czy znasz już fioletowy chleb?
Spis treści
Przyszłość pieczywa
Ale jak zrezygnować z pieczywa, kiedy jest ono tak smaczne? Szczególnie świeżo upieczone i aromatycznie pachnące.
Trudno wówczas powstrzymać się od jego zjedzenia, a stale ktoś mówi, że to konieczne dla zachowania zdrowia i smukłej sylwetki. Poza tym nic tak nie sprawia, że czujemy się syci.
Większość posiłków sprawia, że już po jakimś czasie poczucie głodu powraca i trzeba znów coś zjeść, natomiast chleb powoduje, że głód nie powraca tak szybko.
Wielu zastanawiało się jak rozwiązać ten problem i padło wreszcie na naukowców z Singapuru, którzy postanowili opracować zupełnie nowy rodzaj pieczywa, a mianowicie chleb w kolorze fioletowym.
Chociaż taki kolor jest zaskakujący, to chleb ten nie zawiera w sobie żadnych barwników pochodzenia chemicznego. Jeśli pozbędziemy się uprzedzeń dotyczących koloru, to zyskamy same korzyści!
Fioletowy chleb na dobry początek
Co takiego ma w sobie fioletowe pieczywo, że staje się nowym superfood? Wygląda i w smakuje jak zwykły chleb, lecz jest od niego o wiele zdrowsze. Nie zawiera glutenu ani w ogóle białej mąki, nie podnosi indeksu glikemicznego jak biały chleb ani nie powoduje tycia.
Wszystko dzięki połączeniu tradycyjnych wypieków z dodatkiem czarnego ryżu. W tym roku moda na fioletowe i czarne warzywa będzie wzrastała, ponieważ to właśnie one zawierają największą ilość antocyjanów działających dobroczynnie na organizm.
Oprócz tego, że wpłyną na wagę również uchronią przed chorobami, nawet takimi jak nowotwory, pomogą wzmocnić układ pokarmowy i polepszą układ nerwowy.
To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować z chleba i pieczywa a jednocześnie troszczą się o zdrowie swoje i swoich bliskich. A nawet zdrowie to będzie znacznie lepsze niż do tej pory.