Przez lata lekceważone, grzyby na nowo zaczynają odzyskiwać swój status. Nie tylko wspaniale smakują, można z nich przyrządzić wiele pysznych dań, ale również mają właściwości lecznicze.

Grzyby reishi – charakterystyka

Istnieje wiele odmian grzybów reishi, różniących się od siebie kolorami, na przykład odmiana biała, czarna, żółta a nawet fioletowa. Uważa się jednak za najbardziej wartościową odmianę czerwoną.

Grzyby te w naturze nie występują zbyt często a ich domem jest przede wszystkim Azja i tam są powszechnie wykorzystywane. Dobrze znane są w medycynie chińskiej, w której leczenie odbywa się za pomocą diety.

Grzyby-reishi

Grzyb ten stał się sławny na cały świat dzięki swoim niezwykłym właściwościom. Jest bardzo pomocny w profilaktyce oraz leczeniu chorób nowotworowych. To zaskakujące odkrycie zmusiło naukowców z całego świata do przeprowadzenia testów i badań mających na celu odkrycie przyczyn tak wysokiej skuteczności tego grzyba.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Fioletowy chleb istnieje? TAK!

Skład i właściwości grzybów reishi

W reishi uwagę zwracają przede wszystkim polisacharydy. Są one zbudowane z wielu milionów atomów łatwo wnikających w organizm człowieka i pobudzających działanie makrofagów, komórek kształtujących odporność. Jest to ułatwione poprzez wysoką zawartość witaminy C w reishi.

Dzięki temu składniki te mają potwierdzoną skuteczność w leczeniu różnych rodzajów raka na przykład mózgu, płuca, piersi, odbytnicy, a nawet trzystki.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Owoce baobabu

Rak ten uchodzi za jeden z najbardziej podstępnych, długo niewykrywalnych i morderczych nowotworów, tymczasem stosowanie esencji z reishi wraz z witaminą C pozwala na całkowity powrót do zdrowia osób chorych.

Stosowanie wyciągu z grzybów reishi w celu leczenia nowotworów pozwala ponadto uniknąć wielu przykrych dolegliwości związanych z tradycyjnymi metodami czyli radio i chemioterapią. Mniej znane jest zastosowanie grzybów reishi w leczeniu schorzeń naczyniowo sercowych.

Wykazano, że grzyb ten zwiększa dotlenienie serca oraz usprawnia przepływ krwi. Wpływa na zmniejszenie ciśnienia tętniczego. Nie pozwala na odkładanie się cholesterolu ponieważ zmniejszona jest lepkość krwi.

0 Udostępnień
(3głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.