Napoje stanowią bardzo ważny element zdrowej diety, w końcu człowiek w większości składa się właśnie z płynów. Warto wybierać zatem sprawdzone i zdrowe herbaty oraz zioła.
Spis treści
Antyczna herbata powraca do łask
Guayusa to propozycja dla wszystkich, którzy do tej pory zachwycali się na przykład yerba mate. Po prawdzie zioło to jest z nią spokrewnione. Jednak stwierdzono, że to guayusa ma właściwości znacznie przekraczające te przypisywane yerbie.
Z początku roślina ta była w użyciu głównie przez mieszkańców Ekwadoru zajmujących się leczeniem. Swoje ważne miejsce w tym kraju znajdowała już od wielu tysięcy lat. Nic dziwnego zważywszy na to, że ma ciekawe, wielofunkcyjne zastosowanie.
Przypisuje się jej również działanie mistyczne, przez co jest wykorzystywana przez szamanów w tajemniczych obrzędach.
Właściwości guayusy
Napar z tej rośliny dzięki bogactwu naturalnych środków, witamin i mikroelementów jest stosowany w celu wprowadzenia równowagi zarówno do ciała, jak i umysłu.
Stwierdzono, że wypijanie guayusy sprawia iż człowiek jest pełen energii poprzez wysoką zawartość kofeiny (5%), lecz jednocześnie nie czuje się otumaniony i nie ma problemów z zapadnięciem w sen.
Jest pełen energii, zwiększa się również jego libido. Ponadto roślina ta stosowana regularnie może nawet wpłynąć na jakoś snu, naturalnie uspokaja i odpręża, przez co pozwala on na solidniejszy wypoczynek.
Niektórzy mówią nawet, że sny dzięki tej roślinie są bardziej intensywne, kolorowe a nawet środek ten pozwala na osiągnięcie stanu tak zwanego świadomego śnienia.
Zawiera zatem składniki o działaniu lekko narkotycznym. Wobec tego ostrzega się osoby zażywające leki wpływające na umysł czyli psychotropowe, aby nie piły naparu z tej rośliny. Jej działanie nie jest jeszcze do końca poznane.
Guayusa ma także wiele innych właściwości między innymi znana jest jako znakomite lekarstwo leczące objawy przeziębienia i grypy. Doskonale nadaje się do wprowadzenia odczynu zasadowego do organizmu. Jest polecana osobom, które chcą skutecznie i naturalnie zrzucić wagę.