Kalafior – kalorie. Kalafior to warzywo najczęściej dodawane do zup i sałatek. Chociaż jest białe i wygląda niepozornie to i tak zawiera wiele witamin i mikroelementów potrzebnych do codziennego funkcjonowania.
Wartości odżywcze kalafiora
Spis treści
Kalafior jest warzywem o specyficznym smaku, który nie każdemu przypada do gustu. Okazuje się jednak, że jest całkiem zdrowy. Warto docenić go chociażby za szeroki zestaw witamin z grupy B, w tym sporą ilość kwasu foliowego, a także witaminy K. Znajduje się tu dużo błonnika pokarmowego. Kalafior jest także źródłem wielu fitosteroli, substancji chemicznych naturalnego pochodzenia pozwalających na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi.
Podobnie jak chwalone ostatnimi czasy brokuły kalafior zawiera związek sulforafan, który ma bardzo silne działanie antynowotworowe. Jako jeden z nielicznych warzyw kalafior nie powoduje uczuleń i nie wywołuje reakcji alergicznych. Dlatego powinien być jednym z pierwszych warzyw podawanych małym dzieciom przy rozszerzaniu ich diety. Kalafior jest dość tanim warzywem, a ponadto jest go łatwo przechowywać w lodówce przez dłuższy czas, a nawet można go zamrozić na okres do trzech miesięcy.
Kalafior – kalorie
Kalafior to warzywo bardzo niskokaloryczne. Główna część średniej wielkości kalafiora to zaledwie 190 kalorii, a trzeba pamiętać, że to dwie porcje. Jedna porcja kalafiora dla przeciętnej osoby to około 40 kalorii. Dlatego bez obaw mogą go zajadać osoby na diecie, jak również dzieci. Oczywiście mowa o kalafiorze bez żadnych dodatków. Ponieważ popularna bułka tarta podsmażana na maśle, czy kalafior z jajkiem, znane letnie danie, to już znacznie więcej kalorii.
Kalafior z bułką tartą to już około 100 kalorii w jednej porcji, a z jajami na maśle 140 kalorii. Warto również pamiętać, że kalafior należy, tak samo jak brokuły, przygotowywać w specjalny sposób. Nie powinien być długo gotowany, bo traci swoje właściwości, w tym wysokie działanie antynowotworowe. Najlepiej kalafior krótko blanszować na patelni, krótko gotować na parze lub zjadać na surowo.