Kalafior – kalorie. Kalafior to warzywo najczęściej dodawane do zup i sałatek. Chociaż jest białe i wygląda niepozornie to i tak zawiera wiele witamin i mikroelementów potrzebnych do codziennego funkcjonowania.

Wartości odżywcze kalafiora

Kalafior jest warzywem o specyficznym smaku, który nie każdemu przypada do gustu. Okazuje się jednak, że jest całkiem zdrowy. Warto docenić go chociażby za szeroki zestaw witamin z grupy B, w tym sporą ilość kwasu foliowego, a także witaminy K. Znajduje się tu dużo błonnika pokarmowego. Kalafior jest także źródłem wielu fitosteroli, substancji chemicznych naturalnego pochodzenia pozwalających na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Chleb żytni – kalorie

Podobnie jak chwalone ostatnimi czasy brokuły kalafior zawiera związek sulforafan, który ma bardzo silne działanie antynowotworowe. Jako jeden z nielicznych warzyw kalafior nie powoduje uczuleń i nie wywołuje reakcji alergicznych. Dlatego powinien być jednym z pierwszych warzyw podawanych małym dzieciom przy rozszerzaniu ich diety. Kalafior jest dość tanim warzywem, a ponadto jest go łatwo przechowywać w lodówce przez dłuższy czas, a nawet można go zamrozić na okres do trzech miesięcy.

Kalafior – kalorie

Kalafior to warzywo bardzo niskokaloryczne. Główna część średniej wielkości kalafiora to zaledwie 190 kalorii, a trzeba pamiętać, że to dwie porcje. Jedna porcja kalafiora dla przeciętnej osoby to około 40 kalorii. Dlatego bez obaw mogą go zajadać osoby na diecie, jak również dzieci. Oczywiście mowa o kalafiorze bez żadnych dodatków. Ponieważ popularna bułka tarta podsmażana na maśle, czy kalafior z jajkiem, znane letnie danie, to już znacznie więcej kalorii.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ile kalorii ma kiszony ogórek?

Kalafior z bułką tartą to już około 100 kalorii w jednej porcji, a z jajami na maśle 140 kalorii. Warto również pamiętać, że kalafior należy, tak samo jak brokuły, przygotowywać w specjalny sposób. Nie powinien być długo gotowany, bo traci swoje właściwości, w tym wysokie działanie antynowotworowe. Najlepiej kalafior krótko blanszować na patelni, krótko gotować na parze lub zjadać na surowo.

1 Udostępnień
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.