Chociaż nazwa kurkuma nie wszystkim cokolwiek mówi, jedno spojrzenie na kłącze i powąchanie tej rośliny przywodzi skojarzenia z imbirem oraz curry. To dlatego, że jest ona składnikiem curry oraz pochodzi z rodziny imbirowatych.

Hindusi nie chorują na raka

Już od jakiegoś czasu zauważono, że hindusi w mniejszym stopniu chorują na raka niż na przykład Europejczycy. Odpowiedź na pytanie czemu tak jest można znaleźć w ich diecie.

Kurkuma pod postacią curry i nie tylko występuje w niej bardzo często. Nadaje potrawom piękny złocisty kolor, wspaniały aromat, a przy tym również lekko pikantny smak, charakterystyczny dla indyjskiego jedzenia.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Moringa - te właściwości sprawiają, że warto ją włączyć do diety!
kurkuma
Kurkuma

Kurkuma gości u hindusów na co dzień nie tylko jako dodatek do dań, szczególnie tych składających się głównie z białek, ale także jako barwnik, kosmetyk, a przede wszystkim jako naturalne lekarstwo.

Naukowcy badający kurkumę zauważyli, że naprawdę ma ona wiele właściwości leczniczych. Warto mieć ją zawsze pod ręką w swojej kuchni.

Właściwości kurkumy

Kurkuma jako jeden z nielicznych naturalnych składników diety jest jednocześnie jednym z najsilniejszych środków przeciwzapalnych. Jest ona równie skuteczna co większość nawet tych silnych leków przeciwzapalnych jak nurofen.

Broni organizm przed dostępem wirusów i bakterii, wzmacnia system odpornościowy. Jest zatem wspaniałym środkiem leczącym choroby począwszy od zwykłego przeziębienia skończywszy na nawet ciężkiej grypie. Sprawdź jak zrobić maseczkę z kurkumy i jakie ma właściwości!

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Woda klonowa

Dzięki temu słynie również jako środek zwalczający raka oraz chroniący przed nim. Przeprowadzono na ten temat wiele testów na zwierzętach, na przykład na myszach.

Chemioterapia nie dawała już u tych zwierząt żadnych rezultatów, lecz co zaskakujące i bardzo obiecujące, dała je po prostu kurkuma. Oprócz tych niezwykłych właściwości kurkuma jest także środkiem wspomagającym metabolizm, oczyszczającym wątrobę i krew, wspomagającym pracę trzustki.

Odkryto również, że spożywanie kurkumy z innymi przyprawami, przede wszystkim czarnym pieprzem, jest w stanie zwiększyć przyswajalność kurkumy, a jest ona dość słabo wchłaniana.

0 Udostępnień
(4głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.