Kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, szczególnie kobiet w ciąży. Substancja ta jest jednym z czynników, które zmniejszają ryzyko wystąpienia poważnych wad u dziecka.

Dlatego konieczne jest nie tylko włączenie go do diety, ale także dodatkowa suplementacja. Zobacz, po co jest kwas foliowy w ciąży.

Kwas foliowy, czyli witamina B9

kwas-foliowy-w-ciazy

Organizm człowieka potrzebuje wielu różnych substancji odżywczych, witamin i minerałów, aby prawidłowo funkcjonować. Bez nich nie mogą zachodzić bardzo ważne procesy na poziomie komórkowym. Jedną z nich jest witamina B9, znana szerzej jako kwas foliowy.

Kwas foliowy:

  • wpływa na działanie układu nerwowego;
  • wspomaga pracę układu pokarmowego;
  • wpływa na samopoczucie psychiczne;
  • bierze udział w przekazywaniu materiału genetycznego;
  • pobudza procesy krwiotwórcze;
  • reguluje podział komórek;
  • wpływa na prewencję nowotworów.

Kwas foliowy odgrywa szczególną rolę u kobiet w ciąży. Jest to witamina, bez której zaburzony zostaje prawidłowy rozwój dziecka. Ma ona wpływ na organogenezę oraz układ nerwowy.

Niedobór kwasu foliowego w ciąży

Niedobór kwasu foliowego w ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka (struktury, która jest zawiązkiem układu nerwowego). Ulega ona zamknięciu w pierwszych tygodniach ciąży.

Niedostateczna ilość kwasu foliowego powoduje, że proces ten przebiega nieprawidłowo. W efekcie rozwija się: rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowa lub bezmózgowie.

Powyższe wady wiążą się ze zwiększoną śmiertelnością dzieci, a także ich niepełnosprawnością oraz koniecznością długotrwałego i specjalistycznego leczenia. Dlatego bardzo ważna jest suplementacja kwasu foliowego w ciąży. Powinna ją stosować każda kobieta – niezależnie od wieku, historii ciąż i stanu zdrowia.

Skąd czerpać kwas foliowy w ciąży?

Każda ciężarna, która nie znajduje się w grupie ryzyka wystąpienia wad u dziecka, powinna przyjmować dziennie 0,4 mg kwasu foliowego. Wyższą dawkę może zlecić lekarz, gdy istnieją ku temu wskazania medyczne (np. w przypadku urodzenia dziecka z wadą lub przy ciąży mnogiej). Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę substancji, konieczna jest suplementacja witaminy B9 przy pomocy gotowych preparatów.

Suplementacja kwasu foliowego powinna rozpocząć się minimum 12 tygodni przed rozpoczęciem starań o dziecko. Niektórzy eksperci zalecają przyjmowanie preparatów wszystkim kobietom, które planują zostać w przyszłości mamami (wiąże się to z dużym odsetkiem ciąż nieplanowanych). Kwas foliowy trzeba suplementować przez całą ciążę, a także podczas laktacji.

Kwas foliowy można czerpać także z pożywienia. Do diety warto włączyć zielone warzywa listne. Mowa przede wszystkim o szpinaku, sałacie, brukselce, szparagach, kapuście i brokułach, zielonym groszku, natce pietruszki. W jadłospisie nie może zabraknąć też awokado, fasoli, soi, bananów i buraków.

Warto pamiętać, że dieta ciężarnej powinna być urozmaicona tak, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych i minerałów.

Warto pamiętać:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.