Organizm człowieka w większości składa się z wody. Dlatego ma swoje odczyny. Coraz większym problemem ludzkości jest zbyt kwaśny odczyn ciała. Powoduje to wiele komplikacji oraz jest przyczyną chorób.

kwasny-odczyn-ciala-a-jedzenie

Zbyt kwaśny odczyn ciała

Zbyt wysoka kwasowość ma wpływ na cały organizm, w takim samym stopniu na psychikę jak i fizyczność. Powoduje rozwinięcie się zespołu chronicznego zmęczenia, jak również złe samopoczucie, bóle głowy. Rozwijają się zakażenia wirusowe i bakteryjne, na przykład grzybice narządów płciowych, grzybica stóp, zapalenia pęcherza. Problemy te nawracają i są trudne do wyleczenia. Pojawiają się problemy ze strony układu pokarmowego, nadciśnienie, gromadzenie się wody, opuchlizny.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Czy cukier może być zdrowy dla zębów? TAK! sprawdź jaki!

Nadmierna kwasowość przyczynia się do szybszego rozwoju komórek rakowych i stwarza im odpowiednie środowisko do życia. Jedzeniem, które powoduje takie zmiany są dominujące w diecie takie produkty jak mięso czerwone, cukier, mąka i ryż białe, makarony, chleb biały, tłuszcze zwierzęce. Przy tym wszystkim dieta jest pozbawiona świeżych warzyw i owoców.

Wprowadź swoje zasady

Jeśli zaczynamy odczuwać skutki nadmiernego zakwaszenia organizmu, to sygnał, że należy czym prędzej zmienić dietę. Sama dieta i ograniczenie jedzenia kwasotwórczego daje już dobre wyniki, jednak aby przyśpieszyć ten proces, warto zjadać warzywa mocno zasadotwórcze. Do nich należy na przykład nasz popularny burak. Jest on warzywem, które dobrze oczyszcza krew, ponadto posiada sporą ilość antyoksydantów. Burak ma właściwości antyrakowe poprzez zawartość rubinu i cedu, posiada duże ilości witaminy C, o działaniu oczyszczającym. Przyczynia się do tworzenia nowych krwinek. Posiada szereg innych pomocniczych mikroelementów.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Pestka awokado też coś w sobie ma...

Buraki są smaczne i znamy wiele dań oraz postaci, w których można je zjadać, dlatego warto! Innym ciekawym warzywem zasadotwórczym jest dynia. W całości nadaje się do jedzenia, a jej pestki zawierają wiele mikroelementów i witamin. Dynia ma również działanie bakteriobójcze, przez co podnosi odporność, osłabioną przez niewielkie spożycie zasadotwórczych produktów.

0 Udostępnień
(8głosów, średnia: 4,63 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.