Kwasy w żywności występują naturalnie lub są dodawane, natomiast regulatory kwasowości to najczęściej ludzki wytwór. Sztuczne kwasy i regulatory w nadmiarze nie służą człowiekowi w zatrzymaniu zdrowia, choć w mniejszej ilości są konieczne dla utrzymania dobrej kondycji.
Kwas fosforowy
Spis treści
Jest dodatkiem do żywności oznaczonym symbolem E338. W niewielkich ilościach kwas fosforowy jest nawet wskazany. Pozyskiwany jest z kości zwierząt, dlatego wpływa pozytywnie jako ich budulec, także u człowieka. Jednak w większych ilościach jest niezdrowy, a biorąc pod uwagę, że znajduje się napojach gazowanych, które pijemy litrami, jego przedawkowanie jest bardzo prawdopodobne. Kwas ten niszczy i osłabia szkliwo zębów, a na wespół z cukrem zawartym w napojach gazowanych zostawia otwarte wrota dla rozwoju próchnicy. Ponadto nadmierne spożywanie kwasu fosforowego jest przyczyną problemów żołądkowych.
W dużych ilościach kwas powoduje odwapnienie kości, zwiększa ich łamliwość. Nie jest więc wskazany dla osób intensywnie trenujących, zwiększa ryzyko kontuzji. Warto wspomnieć, że znajduje się też w popularnych napojach energetycznych, stosowanych przez sportowców w celu zwiększenia wydajności. Dlatego lepiej z nich zrezygnować na rzecz naturalnych napojów izotonicznych i elektrolitowych.
Chlorek wapnia
Jest regulatorem kwasowości oraz popularnym łącznikiem składników w takim jedzeniu jak dżemy, galaretki, powidła, przeciery, mleko w proszku, sery. Chlorek wapnia w nadmiarze jest substancją drażniącą, która powoduje zaczerwienienie i ból błon śluzowych. Jest również przyczyną rozwinięcia się dolegliwości żołądkowych, a nawet doprowadza do zaburzeń rytmu serca. W odpowiednich ilościach chlorek wapnia uzupełnia zapotrzebowanie kości i zębów na wapń. Często chlorkiem wapnia wspomaga się wyroby mleczarskie. Ich spożywanie nie jest groźne dla zdrowia, o ile odbywa się w rozsądnych ilościach. Wchłanianie chlorku wapnia zależy od ilości fosforu oraz witaminy D w diecie, dlatego trzeba dbać o odpowiedni poziom wszystkich tych substancji.