Dziś dowiesz się czym jest mąka z jadłoszynu. Tradycyjne mąki zbożowe stopniowo odchodzą do lamusa, co z pewnością ma związek z modą na odstawienie glutenu. Zwolennicy takiej diety poszukują czegoś na zastępstwo zwykłej białej mąki pszennej.
Spis treści
Jadłoszyn pochodzenie i charakterystyka
Mąka pochodząca z tej rośliny ma swoją nazwę, a mianowicie mesquite. Jadłoszyn jest to drzewo rosnące na większości kontynentów, w obu Amerykach, w Australii, dotarło nawet na Hawaje.
Dobrze czuje się w każdej strefie klimatycznej, również gorącej, ponieważ dobrze znosi suszę. Jest rośliną wywodzącą się z rodziny bobowatych.
Drzewa te osiągają wysokość do 12 metrów, a wydają owoce w postaci strąków o długości do 23 centymetrów. To drzewo o szerokim zastosowaniu. Ze strąków wytwarzana jest pasza dla zwierząt, natomiast z kory tej rośliny wytwarza się mąkę, którą poleca się do spożywania przez ludzi.
Właściwości jadłoszynu
Uwagę zwracają przede wszystkim właściwości tej rośliny. Mąka z tej rośliny posiada pewne cechy upodabniające ją do tej tradycyjnej, między innymi wysoką kaloryczność. 100 gramów jadłoszynu to około 400 kalorii.
Zawiera również dużo błonnika, lecz jest go znacznie więcej niż w mąkach zbożowych, bo aż 36 gramów na 100 gramów.
Zawiera podobnie jak mąki zbożowe pełnoziarniste dużą ilość węglowodanów złożonych, które trawią się dłużej i nasycają na dłużej. Dla porównania mąka pszenna powoduje iż już po około 2 godzinach odczuwamy głód, natomiast jadłoszyn rozkłada się w okresie od 4 do 6 godzin.
Dlatego jadłoszyn jest popularny wśród osób cierpiących na cukrzycę. Jednak na tym podobieństwa do zwykłej mąki właściwie się kończą. Znajdziemy tu sporo tłuszczu, którego nie ma w zbożach.
Jadłoszyn to źródło takich pierwiastków śladowych jak bor, którego jest tu aż 3,2 mg na 100 gramów czy molibden.
Są to pierwiastki bardzo potrzebne organizmowi. Oprócz tego znajdują się tu duże ilości potasu, siarki, magnezu, wapnia, fosforu. Innymi pierwiastkami są żelazo, sód, cynk, chrom, kobalt, miedź. To z pewnością pełnowartościowy i przewyższający właściwościami zwykłe mąki produkt spożywczy.