Miód manuka to nie tylko smakowity przysmak, ale również lekarstwo. W zależności od tego skąd pochodzi dany miód, ma inne właściwości. Niektóre wykazują szczególnie pomocne działanie.

Miód manuka – czym się wyróżnia?

Miód manuka jest produktem szczególnego przeznaczenia poprzez składnik o nazwie methylglyoxal. Został on odkryty przez Thomasa Henle w 2006. Składnik ten pochodzi z krzewów o nazwie manuka, stąd również nazwa tego typu miodu.

Każdy złoty płyn produkowany przez pszczoły posiada działanie antybakteryjne, przez co sam przez długi czas zachowuje świeżość, jak również pomaga w leczeniu chorób wirusowych i bakteryjnych.

Miód manuka
Miód manuka

Lecz miód manuka wyróżnia się pod tym względem. Ma wyjątkowo silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Oprócz tego miód ma dobry wpływ na choroby układu pokarmowego, łagodząc je, wpływa na gojenie się drobnych ran i oparzeń, może być stosowany w przypadku chorób skóry zarówno zewnętrznie jak i zewnętrznie w przypadku trądziku, łuszczycy i wielu innych chorób. A tak się robi maseczkę z miodu!

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Owoce baobabu

Rozpoznanie dobrego miodu

Miód manuka jest skuteczny wyłącznie jeśli jest wysokiej jakości. Należy wybierać miód o najwyższej zawartości najważniejszego składnika, czyli methylglyoxalu. Miody są specjalnie oznaczone, co ma informować o tym, jakie przeszły badania jakościowe i o ich sile działania.

Oznaczenia te to MGO, UMF i one są najbardziej wiarygodne ponieważ przedstawiają najbardziej zaawansowane i uporządkowane badania na temat miodu manuka.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Żelatyna - czym jest i jakie ma właściwości!?

Inni producenci wprowadzają swoje oznaczenia, lecz są one dokonywane często na podstawie innych kryteriów. Warto również zwrócić uwagę na wygląd miodu.

Krystalizacja i białe osady nie świadczą o tym, że jest on popsuty, wręcz przeciwnie, można przyjąć, że to naturalny miód bez sztucznych dodatków.

Niektórzy twierdzą, że naturalny miód zakupiony wprost od pszczelarza lub w aptece niczym nie ustępuje miodom manuka. Co więcej miody te są znacznie tańsze niż modny miód manuka. Ten ostatni jednak wciąż zdobywa nowych konsumentów.

0 Udostępnień
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

1 KOMENTARZ

  1. ja często po ten miód sięgam i używam go do różnych potraw, fajnie się sprawdza przy koktajlach witaminowych i nadaje im świetnego aromatu. po treningu albo większym wysiłku jak znalazł. dobre i wydajne są te miody od Watson&Son i cenowo wychodzą przystępnie. Ktoś z was też próbował? czytałam ze fajnie kiedy mają to wyższe stężenie mgo, bo i właściwości miodu wtedy lepsze. Może jakieś przepisy macie z wykorzystaniem tego miodu? :)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.