Morele, a także ich krewniaczki brzoskwinie czy nektarynki to jedne z najsmaczniejszych owoców, które w dodatku hodowane mogą być w Polce, zamiast przybywać z dalekich obszarów świata.

Właściwości moreli

Pyszne, aromatyczne i soczyste owoce słyną przede wszystkim z bogactwa witamin i mikroelementów. Owoce te w sezonie spożywane są najczęściej w postaci surowej, chociaż popularne u nas są również morele suszone. Jedne i drugie są wartościowe.

morele-jako-super-food
Morele

Morele prosto z drzewa zawierają dużą ilość potasu regulującego pracę serca, obniżającego ciśnienie i wpływającego na równowagę elektrolitową ciała. Są bogate w żelazo, wapń, fosfor.

Zawierają witaminę A, beta karoteny, witaminy z grupy B, dużą ilość błonnika. Morele suszone są również bogate w te składniki a nawet zawierają większe ilości niektórych, jak na przykład więcej beta karotenów.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kurkuma - właściwości - zastosowanie - działanie - przeciwwskazania!

Suszone morele są jednakże bardzo kaloryczne w porównaniu do tych zerwanych prosto z drzewa, nie należy ich zatem zjadać zbyt dużo. Warto zwrócić uwagę przy zakupie suszonych moreli na ich kolor. Te produkowane z użyciem szkodliwej siarki są koloru intensywnie pomarańczowego.

Morele na raka…

Owoce te słyną również ze swojej pestki, w której wykryto witaminę B17. Badania pokazały iż  jest ona skuteczna w leczeniu i zapobieganiu nowotworom. Aby dostarczyć sobie tej witaminy dobrze jest jeść pestki, nie tylko moreli ale również innych owoców jak na przykład chociażby jabłek.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kiełki - tego brakuje Twojemu ciału!

Niektórzy ostrzegają przed B17 gdyż w naturze tworzy ona cząsteczki cyjanku, czyli groźnej trucizny. Ze względu na to zarzucono badania nad syntetyczną witaminą B17 leczącą raka, a było to już w ubiegłym wieku. Na szczęście wszystko wskazuje na to, że natura jest mądrzejsza niż ludzie.

Badania wykazały, że cyjanek w naturalnej pestce działa jedynie na chore komórki zarażone nowotworami, natomiast nie uszkadza zdrowych. Dlatego jedzenie pestek moreli nie jest niebezpieczne ani w żaden sposób ograniczone. Nie ma dziennego limitu zjadania pestek moreli, najczęściej jednak zjada się ich do 10 dziennie.

0 Udostępnień
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.