Producenci żywności bardzo często używają szkodliwych dodatków w celu przedłużenia żywotności produktów żywnościowych i w celu zabarwienia ich. Dowiedz się, które barwniki występujące w jedzeniu są najszkodliwsze dla twojego organizmu.
E102 czyli tartrazyna
Spis treści
Występuje w napojach w proszku, przeznaczonych do rozpuszczania w wodzie, sztucznych miodach, musztardach, zupkach w proszku, galaretkach, dżemach, powidłach i napojach bezalkoholowych. W przypadku astmy może spowodować groźne alergie. Jest przyczyną występowania bezsenności, depresji, dekoncentracji, a nawet czasem nadpobudliwości. W połączeniu z benzoesami może powodować ADHD u dziecka.
E104 czyli żółcień chinolinowa
Występuje w napojach gazowanych, cukierkach, tabletkach na kaszel, lodach, galaretkach. Jest powodem powstawania groźnych alergii, wysypek, zaczerwienienia skóry oraz może wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Niebezpieczeństwo dla astmatyków oraz osób uczulonych na aspirynę. Podejrzewa się, że E104 wywołuje nowotwory wątroby.
E110 czyli żółcień pomarańczowa
Zawarta w gumach do żucia, musztardach, zupkach w proszku, marmoladach, dżemach, a nawet zbożowych płatkach śniadaniowych. Niebezpieczna dla astmatyków- może wywoływać alergie i nasilać objawy choroby. Podejrzewana jest o występowanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
E127 czyli erytrozyna
Zawarta w owocach konserwowych, zazwyczaj w wiśniach, koktajlach wiśniowych. Może powodować dekoncentrację, trudności w nauce. E127 jest niebezpieczny dla osób, które mają problemy z chorobami tarczycy.
E151 czyli czerń brylantowa
Występuje w wyrobach cukierniczych, kawiorach rybnych w celu zafarbowania ich, galaretkach. Negatywnie wpływa na ludzkie jelita, może przekształcić się w nim w szkodliwe związki. Niebezpieczny jest dla osób uczulonych na salicylany.
E173 czyli aluminium
Stosowany jest na wierzch ozdób przeznaczonych na ciasta i torty. Może powodować problemy z pamięcią, a nawet chorobę Alzheimera. Wywołuje choroby nerek, płuc. Negatywnie wpływa na układ krwionośny, rozrodczy oraz nerwowy.