Producenci żywności bardzo często używają szkodliwych dodatków w celu przedłużenia żywotności produktów żywnościowych i w celu zabarwienia ich. Dowiedz się, które barwniki występujące w jedzeniu są najszkodliwsze dla twojego organizmu.

szkodliwe-barwniki-w-pozywieniu

E102 czyli tartrazyna

Występuje w napojach w proszku, przeznaczonych do rozpuszczania w wodzie, sztucznych miodach, musztardach, zupkach w proszku, galaretkach, dżemach, powidłach i napojach bezalkoholowych. W przypadku astmy może spowodować groźne alergie. Jest przyczyną występowania bezsenności, depresji, dekoncentracji, a nawet czasem nadpobudliwości. W połączeniu z benzoesami może powodować ADHD u dziecka.

E104 czyli żółcień chinolinowa

Występuje w napojach gazowanych, cukierkach, tabletkach na kaszel, lodach, galaretkach. Jest powodem powstawania groźnych alergii, wysypek, zaczerwienienia skóry oraz może wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Niebezpieczeństwo dla astmatyków oraz osób uczulonych na aspirynę. Podejrzewa się, że E104 wywołuje nowotwory wątroby.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Szybkie sposoby na przeziębienie które oszczędzą Ci cierpienia!

E110 czyli żółcień pomarańczowa

Zawarta w gumach do żucia, musztardach, zupkach w proszku, marmoladach, dżemach, a nawet zbożowych płatkach śniadaniowych. Niebezpieczna dla astmatyków- może wywoływać alergie i nasilać objawy choroby. Podejrzewana jest o występowanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.

E127 czyli erytrozyna

Zawarta w owocach konserwowych, zazwyczaj w wiśniach, koktajlach wiśniowych. Może powodować dekoncentrację, trudności w nauce. E127 jest niebezpieczny dla osób, które mają problemy z chorobami tarczycy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Brzoskwinie – kalorie

E151 czyli czerń brylantowa

Występuje w wyrobach cukierniczych, kawiorach rybnych w celu zafarbowania ich, galaretkach. Negatywnie wpływa na ludzkie jelita, może przekształcić się w nim w szkodliwe związki. Niebezpieczny jest dla osób uczulonych na salicylany.

E173 czyli aluminium

Stosowany jest na wierzch ozdób przeznaczonych na ciasta i torty. Może powodować problemy z pamięcią, a nawet chorobę Alzheimera. Wywołuje choroby nerek, płuc. Negatywnie wpływa na układ krwionośny, rozrodczy oraz nerwowy.

0 Udostępnień
(6głosów, średnia: 4,83 z 5)
Loading...
Emilia Maria
Witam, mam na imię Maria i jestem nowym autorem na portalu Kobieco.pl. Mam nadzieję, że moje artykuły będą rzeczowe oraz na temat, na pewno Wam się spodobają. Zapraszam do lektury! e-mail: emka@op.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.