Zupy są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również pomagają utrzymać zdrową sylwetkę. Polecane są w każdej diecie, jako jej uzupełnienie. A pomysłów na smaczne i sycące zupy jest mnóstwo!
Kiedy jeść zupę?
Spis treści
Zupy najlepiej smakują jesienią i zimą. Wówczas większość ludzi odczuwa większą ochotę na zjedzenie czegoś treściwego. Przyczyną jest to, że po prostu spada temperatura i instynktownie szukamy pokarmów, dzięki którym będziemy mogli się ogrzać. Niestety często wybór pada na wysokokaloryczne pokarmy, czy niezdrowe przekąski. Ale przecież cierpi na tym ciężko wypracowana figura.
Dlatego właśnie wówczas zupy są świetnym rozwiązaniem. Nie tylko przyjemnie rozgrzewają, szczególnie te z dodatkiem odpowiednich przypraw, ale także zaspokajają pierwszy głód. Smaczna zupa jest o wiele mniej kaloryczna niż przekąski a przynosi wiele więcej korzyści. Również pomaga pozbyć się wielkiego poczucia winy gdy znów zjedliśmy coś niezdrowego, a przecież obiecywaliśmy sobie wierność zasadom.
Zupa wspomoże odchudzanie
Człowiek ma naturalnie w swoim organizmie dwie tkanki tłuszczowe – brunatną oraz białą. Pierwsza chroni przed zimnem, druga zaś stanowi zapas wartości odżywczych w razie przymierania głodem. Tkanka brunatna u dorosłych ludzi prawie zupełnie zanika. Objadanie się kalorycznym jedzeniem jesienią i zimą powoduje rozrost tkanki tłuszczowej białej i co za tym idzie tycie. Natomiast spożywanie lekkich pokarmów jak właśnie zupy oraz dodatkowe hartowanie się, czyli przebywanie częściej w chłodnych pomieszczeniach i na dworze, przyczynia się do produkcji tkanki tłuszczowej brunatnej. Dzięki temu człowiek jest szczuplejszy i mniej odczuwa zimno.
Zupa na śniadanie zamiast chleba dostarcza odpowiedniej ilości wartości odżywczych, lecz dzięki zawartości błonnika z warzyw sprawia, że uczucie głodu przychodzi wolniej. Idealna na śniadanie jest na przykład słynna zupa miso, o działaniu antyrakowym, zawierająca białko z tofu, które idealnie zaspokaja głód na dłużej. Zupa jest również odpowiednia na ostatni posiłek dnia jako danie lekkostrawne.