W jaki sposób opakowania chronią żywność przed utratą walorów smakowych 👉 Czym są opakowania gastronomiczne 👉 Ekologiczne rozwiązania. Kliknij teraz!

Opakowania gastronomiczne – czego nie może zabraknąć w lokalu?

Prowadzenie restauracji lub innych lokali gastronomicznych jest dla właścicieli nie lada wyzwaniem. Istotną rolę odgrywają nie tylko smaczne i świeże posiłki, lecz również estetyczny wygląd wnętrza i umiejętność serwowania dań w należyty sposób.

opakowania-gastronomiczne

Opakowania gastronomiczne są niezbędnymi elementami wyposażenia każdej placówki sprzedającej jedzenie, ponieważ to właśnie one zabezpieczają żywność w taki sposób, aby dotarła do klienta w nienaruszonej formie. Czym są pojemniki jednorazowe i dlaczego warto z nich korzystać?

Opakowania gastronomiczne – czym się charakteryzują?

Głównym zadaniem opakowań gastronomicznych jest pełnienie funkcji ochronnej dla serwowanych dań. Jak wiadomo, ludzie często zamawiają jedzenie na wynos i oczekują, aby dotarło w nienaruszonej formie.

Warto zaznaczyć, że solidnie wykonany pojemnik musi przede wszystkim zabezpieczać przed oparzeniem, chronić przed utratą ciepła oraz być odporny na ewentualne pojawienie się tłustych plam. Ważne jest, aby opakowania posiadały niezbędne atesty i uniemożliwiały wysypywanie się zawartości np. w trakcie transportu.

Zalety opakowań jednorazowych

Ogromnym plusem opakowań gastronomicznych jest ich elastyczność oraz wytrzymałość. Jednorazowe pojemniki są niezwykle lekkie i odporne np. na przenikanie w strukturę naczynia tłuszczu lub sosu.

Plastikowe słomki, talerze i wiele innych naczyń wyróżniają się przede wszystkim niską ceną i co najważniejsze – nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka, ponieważ nie wchodzą w reakcję z pożywieniem.

Opakowania jednorazowe coraz częściej występują w wersji ekologicznej, dzięki czemu konsumenci mogą wybrać świadomie alternatywę dla zwykłych plastikowych opakowań. 

Wady opakowań jednorazowych

Opakowania gastronomiczne, zarówno plastikowe, jak i papierowe posiadają kilka wad. Jednakże te pierwsze mają ich znacznie więcej. Pudełka wykonane z tworzyw sztucznych niekorzystnie wpływają na stan naszej planety ze względu na to, iż plastik rozkłada się przez setki lat.

Opakowania ekologiczne są biodegradowalne i podlegają recyklingowi. Nietrudno również zauważyć, że plastikowe produkty są mało odporne na zgniatanie i słabiej utrzymują ciepło. W związku z tym warto jest wybrać EKO zamienniki i dołożyć symboliczną cegiełkę do poprawy jakości środowiska naturalnego.

Ekologiczne opakowania jednorazowe

Opakowania ekologiczne cieszą się dużą popularnością wśród ludzi, ze względu na to, iż przyczyniają się do poprawy stanu naszej planety. Każdy lokal, który serwuje posiłki w EKO pojemnikach jest w stanie zapewnić sobie nienaganną renomę oraz zbudować wizerunek świadomej firmy.

Biodegradowalne miseczki czy kubki to znakomity zamiennik plastikowych opakowań charakteryzujący się wysoką jakością wykonania oraz wytrzymałością.

Papierowe pudełka z reguły posiadają otwory służące do odprowadzania nadmiaru pary. Solidne i lekkie tekturowe opakowania jednorazowe są bardzo wygodne w obsłudze, a ich rozłożenie zajmuje kilka sekund. Te poręczne akcesoria wpływają pozytywnie na komfort jedzenia i są całkowicie bezpieczne zarówno dla zdrowia człowieka, jak i środowiska naturalnego.

Każdy lokal gastronomiczny powinien wyposażony być nie tylko w jednorazowe opakowania, lecz również tekturowe lub papierowe akcesoria, niezbędne do spożywania posiłków. Obecnie spotkać można wiele produktów jednorazowych, takich jak:

  • kubki – klienci zwykle oprócz jedzenia zamawiają także coś do picia. Papierowe bądź tekturowe kubeczki jednorazowe to znakomite rozwiązanie na serwowanie różnego rodzaju napoi, np.  kawy, czy herbaty oraz dobra strategia marketingowa – takie produkty mogą zawierać nadruk z logo lub motywem przewodnim danej restauracji.
  • pojemniki na fast food – frytki, burgery, tortille lub kebaby bardzo często podawane są w specjalnych boxach, wykonanych z papieru,
  • tacki, talerzyki, miseczki, słomki – to podstawowe wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego występuje często w wersjach papierowych, plastikowych, czy też styropianowych,
  • pudełka – osoby, które zamawiają pizzę doskonale wiedzą, że kartonowe opakowania są niemal stworzone do chwilowego przechowywania żywności. W tym celu świetnie sprawdzają się produkty styropianowe, zapewniające utrzymywanie ciepła oraz charakteryzujące się dużą szczelnością.

Opakowania dla gastronomii – sposób na solidną reklamę

Opakowanie gastronomiczne pełni funkcję zarówno użytkową, jak i reklamową. Odpowiednio zaprojektowane pudełko może okazać się świetnym sposobem na przyciągnięcie uwagi potencjalnych klientów.

Na jego powierzchni umieścić można logo działalności lub ciekawą grafikę, która będzie każdemu kojarzyła się z daną restauracją, barem itp. Jest to znakomity sposób na odświeżenie wizerunku lokalu gastronomicznego. Pudełka gastronomiczne z nadrukiem z pewnością staną się ciekawym sposobem na stworzenie idealnej reklamy.

opakowania-styropianowe

Podsumowanie

Pudełka jednorazowe są obowiązkowym elementem, który musi znaleźć się w każdym miejscu, gdzie jedzenie serwowane jest na wynos. Solidne opakowania są przede wszystkim promocją danego baru lub restauracji i dodatkowo mogą pełnić funkcję reklamy.

Aby wzbudzić zainteresowanie wśród potencjalnych klientów warto zaopatrzyć swoją działalność w produkty ekologiczne i uratować świat od szkodliwego działania plastiku.

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.