Papryka – kalorie. Papryka to warzywo smaczne i wartościowe, a co więcej bardzo przydatne na diecie. Powinno być codziennym elementem diety.
Właściwości odżywcze papryki
Spis treści
W Polsce znamy różne odmiany papryki, jest ona w kolorze zielony, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Takie spektrum kolorów zdradza, że poszczególne rodzaje mają nieco inne właściwości. Na przykład kolory żółty przechodzący w czerwony zdradzają dużą zawartość beta karotenu – przeciwutleniacza o działaniu antynowotworowym, zbawiennie wpływającym na skórę. Zielona odmiana wskazuje na większą zawartość chlorofilu.
Wszystkie papryki charakteryzują się tym, że są źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, a także witaminy E, witaminy C oraz likopenu. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, to zdecydowanie jest jej tu znacznie więcej niż w popularnych cytrusach. Zauważono ponadto, że papryka pozytywnie wpływa na zdolności umysłowe osób ją zjadających, a nawet ma dobroczynny wpływ na męską potencję. Papryka jest jednak warzywem dość ciężkostrawnym, dlatego nie jest zalecana osobom, które mają wyjątkowe trudności z trawieniem.
Papryka – kalorie
Papryka to warzywo w większości składające się z wody, dlatego też jest wyjątkowo niskokaloryczne. Cała papryka średniej wielkości zawiera tylko około 30 kalorii. Papryka zielona ma 25 kalorii. Relatywnie dużo ma papryka żółta – 65 kalorii. Papryka w odmianie podłużnej to również około 30 kalorii. Surówki z dodatkiem papryki dostarczają zatem bardzo mało kalorii, a są pyszne i odżywcze. Warto wspomnieć również o słynnych ostrych papryczkach.
Te nie tylko mają znikomą ilość kalorii, czyli około 8 na jedną papryczkę chilli, ale również zawierają kapsaicynę. Jest ona odpowiedzialna za ostrość papryczek. Substancja ta silnie rozgrzewa, ma działanie antybakteryjne i przyśpieszające przemianę materii. Aby jednak efekt odchudzania był widoczny nie ma co zajadać się ostrymi papryczkami, gdyż trzeba by było zjeść ich naprawdę dużo. Natomiast dostępna jest w formie skondensowanej w kapsułkach.