Łączenie płatków ze sobą to dość rzadka praktyka producentów, jak się jednak okazuje może ona przynieść wiele korzyści.
O produkcie
Spis treści
Przedstawiony produkt to zbiór pięciu zbóż pełnoziarnistych BIO, a producentem jest firma Babalscy, znana przede wszystkim z produkcji makaronów. Jest to makaron ekologiczny w wielu odmianach. Jak widać, firma rozpoczęła również produkcję płatków śniadaniowych. Producenci zaznaczają, że ich płatki są w pełni ekologiczne. Potwierdzeniem tego jest odpowiedni, widoczny na opakowaniu certyfikat, nadany przez Agro Bio Test. Firma zajmuje się produkcją opartą na tradycyjnych metodach, a także na zbożach mniej znanych w naszym kraju. Babalscy rozpoczęli działalność w roku 1985.
Jęczmień, orkisz i spółka
Płatki składają z równych proporcji (20%) płatków orkiszowych, jęczmiennych, owsianych, żytnich, pszennych. Osobno wszystkie te zboża mają swoje zdrowotne właściwości, natomiast produkt ten wnosi ich po części z każdego gatunku zboża. Między innymi takie rozwiązanie pozwala na uzupełnienie poziomu niezbędnych i zdrowych aminokwasów w diecie. Płatki żytnie zawarte w opakowaniu pomagają w trawieniu tłuszczy i w metabolizmie, podczas gdy płatki orkiszowe zapewniają łatwo strawne białko.
Całość ma wysoką zawartość błonnika. Pszenica jest oskarżana o to, że szkodzi. Przedstawione płatki z pewnością są BIO, jak podaje producent, ale zboże to samo w sobie jest mało lubiane. Przede wszystkim pszenica ma niewiele wspólnego ze swoim przodkiem, jakim była samopsza. Pszenica zawiera w swoim składzie gluten oraz gliadynę. Powoduje ona wzrost apetytu, wykazuje właściwości uzależniające, podobne w działaniu do morfiny.
Ponadto pszenica jest zbożem, które szybko podnosi poziom cukru we krwi. Jednakże w połączeniu z innymi zbożami podnoszenie wskaźnika cukru zostaje spowolnione. Ponadto głód rośnie wolniej niż przy spożyciu samej pszenicy na przykład w postaci chleba. Dlatego takie połączenie płatków jest zdrowsze, niż jedzenie samej pszenicy, choć też nie pozbawione wad.