Kasza jaglana to jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych trendów ostatnich lat w zdrowym odżywianiu. Dostępna jest w wielu wariantach
Opis produktu
Spis treści
Płatki jaglane firmy Kupiec są wytwarzane z kaszy jaglanej. Są lżejsze i mniej zbite, przez co łatwe w przygotowaniu, jak również gotowe do spożycia w podanej formie. Zaletą płatków jaglanych jest to, że po ugotowaniu nie mają specyficznej goryczki, charakterystycznej dla ugotowanej całej kaszy jaglanej. Wielką zaletą płatków jest łatwość przygotowania. Tradycyjna kasza jaglana gotuje się od pół godziny, nawet do czterdziestu minut zanim jest gotowa. Płatki jaglane są gotowe po kilku minutach. Producent proponuje przygotowanie w dwóch wariantach – na gorąco z mlekiem, na zimno z jogurtem, kefirem oraz z dodatkiem ulubionych, świeżych owoców.
Wartości odżywcze płatków jaglanych
Płatki jaglane wyróżniają się tym, że zawierają w sobie dużo wartościowego, roślinnego białka w ilości 12,3 grama na 100 gramów produktu. Jest to białko całkiem dobrze przyswajalne, lekkostrawne. Płatki jaglane zawierają nieco mniej błonnika w porównaniu do innych kasz i płatków, ale wciąż są to 2 gramy na 100 gramów. Płatki jaglane są jednymi z najbardziej kalorycznych (prawie 400 kalorii na 100 gramów), ale dzięki temu bardzo dobrze nadają się na pierwszy posiłek dnia. To świetne źródło kwasów tłuszczowych i węglowodanów złożonych. Płatki zawierają jedynie znikome ilości cukrów prostych. Płatki jaglane to znakomite źródło wielu witamin z grupy B, występujących w zestawie, przez co o wiele lepiej przyswajalnych. Znajdziemy tu sporą ilość żelaza i miedzi.
Danie to jest odpowiednie dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, ponieważ go nie zawiera. Płatki zawierają dużo krzemu, który jest odpowiedzialny za mocne kości, zdrowe zęby oraz elastyczne, lśniące włosy i paznokcie. Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny, nie powinny więc spożywać jej osoby z cukrzycą. Warto wiedzieć, że płatki jaglane mają jeszcze większy indeks niż sama kasza.