Płatki żytnie BIO to propozycja dla osób zakręconych na punkcie zdrowego, ekologicznego odżywiania. To jeden z niewielu dostępnych w zwykłym sklepie produktów tego typu.
O produkcie
Spis treści
Płatki żytnie zostały wyprodukowane przez polską firmę współpracującą z innymi krajami Unii Europejskiej Bio Planet S.A. Ważne i istotne jest to, że płatki żytnie posiadają certyfikat, który potwierdza, że opakowanie zawiera wyłącznie ekologiczny produkt. Przy hodowli roślin zastosowano zasadę ekologicznego rolnictwa, która polega na użyciu naturalnych środków oraz gleby wysokiej jakości (z dużą zawartością próchnicy). Płatki są certyfikowane również logiem AGRO BIO TEST, polskiej organizacji certyfikującej, która może pochwalić się dość imponującym doświadczeniem, ponieważ jej korzenie sięgają roku 1996. Posiada ona uprawnienia od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pozwalające na nadawanie certyfikatów.
Właściwości płatków żytnich BIO
Płatki żytnie są pełnoziarniste, co można zauważyć już na pierwszy rzut oka, ponieważ posiadają charakterystyczny, orzechowy kolor. Żyto nie zostało w żaden sposób przetworzone, a jedynie zgniecione do postaci płatków, które prezentują się estetycznie. Płatki żytnie można przygotować zarówno z użyciem mleka, jak i z użyciem wody, w zależności od przekonań i potrzeb. Producent zachęca by płatków spróbować z napojem zbożowym. Można również wykorzystać inne napoje. Płatki dobrze smakują z mlekiem sojowym, ryżowym, jak również mlekiem migdałowym.
Płatki żytnie mogą również zostać wykorzystane do wykonania domowych racuchów, placków, czy do wypiekania domowego chleba i innego rodzaju pieczywa. Płatki żytnie znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy. Zawierają dużo błonnika dzięki czemu ułatwiają przemianę materii. Pozytywnie wpływają na zdrowie wątroby, poprzez zawartość kwasów biorących udział w przemianie tłuszczów. Regularne spożywanie płatków pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Zawierają żelazo, magnez, potas, wapń. Są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E.