Superfood pochodzą z całego świata, a danie o nazwie Poke przywędrowało do nas aż z Hawajów. To tradycyjnie spożywane tam danie, zasługuje w pełni na miano super żarcia.
Spis treści
Poke – czym jest?
Na razie jeszcze nazwa ta nie mówi większości osób zbyt wiele, ale to tylko kwestia czasu. Jest to bowiem danie proste, ale bardzo efektywne i co najważniejsze bardzo zdrowe.
Poke to zwyczajowa nazwa hawajska sałatki. Jak łatwo się domyślić zawiera ona w składzie produkty pochodzące z morza, czyli świeże ryby.
Tak świeże, że wręcz surowe! Rybą tradycyjnie wykorzystywaną w tej potrawie jest tuńczyk żyjący dziko w oceanie. Tuńczyk ten został jedynie zamarynowany w sosie sojowym.
Do poke zwyczajowo dodaje się również inne owoce morza, znaleźć tu można także takie składniki jak brązowy ryż, algi morskie, kimchi, różnego rodzaju dressingi i sosy, zioła, warzywa, czy rybia ikra.
Popularnie podaje się poke lub jak kto woli ceviche czy sashimi w formie dodatków, dzięki czemu możliwe jest skomponowanie swojego własnego dania w tym stylu. Prawdopodobnie moda na to rozwinie się już niedługo i stanie w szranki z barami sushi!
Poke – samo zdrowie
To co ważne w poke to przede wszystkim owoce morza. Świeża ryba gwarantuje odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych, uzupełnioną w witaminy pochodzące z innych dodatków. Takie danie to prawdziwa bomba witaminowa.
Poke przypomina nieco niektóre dania z kuchni śródziemnomorskiej. Mieszkańcy krajów położonych nad wielką wodą tacy jak na przykład Grecy słyną ze zdrowia i długowieczności.
Tuńczyk jest rybą, której nie można hodować w zamkniętych basenach, dlatego pochodzi wyłącznie ze środowiska naturalnego.
Dlatego jest to jedna z najzdrowszych ryb. Rybia ikra czyli inaczej kawior to nic innego jak rybie jajeczka. Jak każde jaja jest to posiłek dość kaloryczny lecz równie zdrowy.
W ikrze znajdują się bardzo ważne witaminy rozpuszczalne w tłuszczu; A, D, E. Oprócz tego znajduje się tu fosfor i fosfolipidy. Wszystko to bardzo dobrze wpływa na skórę, czyniąc ją odmłodzoną i gładką.