„Kto miskę zupy dziennie zjada, tego lekarz rzadko bada”. Coś w tym jest. Rosół jest nie tylko zdrowy, ale także pysznie smakuje. Nie ma lepszej zupy. Gorący rosół jest idealny za zimne dni, pomoże, gdy jesteś chora.
Ponadto rosół jest bardzo często serwowany na uroczystych obiadach czy przyjęciach. Nam najczęściej kojarzy się z niedzielnym obiadem. Oprócz tradycyjnego rosołu wypróbuj też inne jego warianty.
Tradycyjne rosół
Spis treści
To przepis na tradycyjny rosół, taki, który przygotowywała twoja mama czy babcia. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Łatwo go przygotować i każdemu smakuje.
Potrzebujesz:
- 1 całego kurczaka (ewentualnie same udka o takiej samej wadze)
- 1 cebulę
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- liście laurowe
- 150gr cienkiego makaronu
- sól i pieprz
Kurczaka dokładnie umyj, umieść w dużym garnku, zalej go 3 litrami wody. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
Cebulę pokrój na ćwiartki i również dodaj do zupy. Dodaj sól, pieprz i kilka liści laurowych i gotuj przez kolejną godzinę. Po skończonym gotowaniu odstaw na trochę. Przy nakładaniu dodaj makaron. Smacznego!
Rosół z pieczarkami
Ten przepis to wariant z użyciem pieczarek. Jeśli masz ochotę poeksperymentować i spróbować czego nowego, polecam ten przepis.
Potrzebujesz:
- 1 kurczaka
- 2 marchewki
- 1 selera
- 1 pietruszkę
- 100gr pieczarek
- 1 paprykę
- 1 pomidora
- sól, pieprz
- natkę pietruszki
Umyj i pokrój kurczaka, umieść w garnku i wlej wodę. Gotuj przez godzinę, a następnie dodaj pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę i pieczarki. Gotuj przez kolejną godzinę, po tym czasie dodaj paprykę przekrojoną na pół oraz pomidora pokrojonego na ćwiartki.
Gotuj jeszcze przez ok. 10 min, następnie wyjmij paprykę, pomidora i mięso. Po wyjęciu pokrój mięso na małe kawałki i wrzuć z powrotem do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Rosół włoski
Rosół jest znany i lubiany na całym świecie. Nic więc dziwnego, że pojawia się coraz więcej różnych wariantów tej zupy. Kolejnym jest rosół gotowany na sposób włoski.
Potrzebujesz:
- pół kg mięsa z kurczaka
- 1 cebulę
- 1 pora
- 1 selera
- 1kg pomidorów
- 2 goździki
- 2 jaja
- 50gr parmezanu
- natkę pietruszki
Oddziel mięso kurczaka od kości i pokrój na małe kawałki. Umieść w garnku z wodą i gotuj przez pół godziny. Dodaj pokrojoną cebulę, pora, pomidory oraz goździki i gotuj wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Ubij jajka i dodaj do nich trochę zupy, wymieszaj tak, aby nie było grudek. Wlej jajka do zupy, dodaj sól, pieprz oraz inne przyprawy, które lubisz. Podawaj z tartym parmezanem i natką pietruszki.
Jest wiele przepisów na rosół oraz wiele różnych kombinacji. Powyższe trzy to tylko propozycje na tę zupę w wersji tradycyjnej i nie tylko. Łatwo je wykonać i są po prostu pyszne. Wypróbuj wszystkie trzy. Smacznego.
Spróbuj również: 3 pyszne i zdrowe przepisy na piersi z kurczaka