Choć dokładnej przyczyny alergii wciąż się poszukuje, wiemy, że pojawia się ona, kiedy układ odpornościowy reaguje zapalnie na obecne w środowisku białka. Białka te mogą pochodzić z sierści zwierząt, pyłków roślin czy pożywienia. Nasz układ odpornościowy ma nas chronić przed nieprzyjaznymi bakteriami i wirusami. Zdarza mu się jednak pomylić i zadziałać zbyt intensywnie.

Wtedy właśnie zaczynamy kichać, kiedy pylą drzewa, dostajemy pokrzywki po zjedzeniu orzeszków lub łzawią nam oczy, kiedy pogłaszczemy kota. Jakie są rodzaje alergii, dlaczego alergia w ogóle się pojawia i czy może wystąpić w każdym wieku?

Jak działa układ odpornościowy?

Nasz układ immunologiczny stale kontroluje, co trafia do naszego organizmu i czy jest to dla niego bezpieczne. Jego zadanie polega na rozpoznawaniu bakterii, wirusów i pasożytów i ich neutralizowaniu.

Układ odpornościowy usuwa również chore lub uszkodzone komórki wewnętrzne, tak żeby zapobiec rozwojowi choroby. Kiedy układ immunologiczny rozpoznaje agresora (jest na etapie rozpoznawania, czy bakteria lub wirus mogą nam zaszkodzić), zaczyna produkować specyficzne przeciwciała.

Jeśli okaże się, że czynnik jest chorobotwórczy i może spowodować uszkodzenia w naszym organizmie, przeciwciała te wywołują odpowiedź immunologiczną. Komórki odpornościowe produkują wtedy zwiększone ilości przeciwciał, które zaczynają krążyć w organizmie i tworzą pamięć immunologiczną. Wykorzystuje się ją np. wtedy, kiedy się szczepimy.

Wraz z zastrzykiem przyjmujemy osłabione chorobotwórcze mikroby, przed którymi nasz organizm uczy się bronić. Kiedy stykamy się z realnym zagrożeniem, nasz układ immunologiczny wie, jak sobie z nim poradzić.

Choć bez układu odpornościowego nie moglibyśmy normalnie funkcjonować, zdarza się, że jego reakcje są przesadzone. I wtedy cierpimy na choroby autoimmunologiczne lub dostajemy alergii.

Przyczyny alergii. Jak rozwija się uczulenie?

Za przyczyny alergii wini się układ odpornościowy. Nie wiadomo jednak dlaczego w niektórych sytuacjach pracuje na podwyższonych obrotach, powodując alergie i schorzenia autoimmunologiczne. Kiedy w naszym otoczeniu pojawia się potencjalnie nieszkodliwe białko (np. białko w pożywieniu, w sierści zwierzęcia lub pyłku roślin), a układ odpornościowy traktuje je jak wroga, dostajemy uczulenia.

Alergia nasila się tym bardziej, im mocniej jesteśmy narażeni na potencjalnie niebezpieczną substancję. To dlatego w okresie pylenia drzew nie możemy poradzić sobie z katarem siennym, kichaniem, łzawieniem oczu.

Układ odpornościowy stopniowo tworzy wrażliwość na czynnik alergizujący, zanim zareaguje. Potrzebuje przecież czasu, żeby rozpoznać i zapamiętać alergen. Kiedy układ immunologiczny staje się uwrażliwiony na konkretne białko, zaczyna wytwarzać przeciwciała, które będą mogły zaatakować alergen i go zneutralizować.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Dobry i zły cholesterol. Czym się różnią i jaki jest ich wpływ na zdrowie?

Proces „uczenia się” alergenu może trwać kilka godzin, a nawet kilka lat. Proces ten może też się nie zakończyć i wtedy nie mamy alergii, a doświadczamy tylko niektórych jej objawów.

Rodzaje alergii. Jakie białka mogą nas uczulać?

Różne czynniki mogą wyzwalać reakcje alergiczne, a zalicza się do nich m.in. zwierzęta, lekarstwa, a nawet promieniowanie słoneczne. Alergie dzieli się na 4 rodzaje: uczulenia wziewne, alergię na pokarmy, na owady oraz alergię kontaktową.

Alergie wziewne, które należą do najczęściej występujących objawiają się kichaniem, wodnistym katarem, łzawieniem i swędzeniem oczu oraz dusznościami. Katar sienny i astma to najpowszechniejsze manifestacje alergii wziewnej.

Możemy odczuwać objawy ze strony układu oddechowego, kiedy nasz organizm zetknie się z pyłkami roślin, sierścią zwierząt, pleśnią czy kurzem (odchodami roztoczy domowych).

Uczulenia kontaktowe nazywane również egzemą pojawiają się wtedy, kiedy nasza skóra ma bezpośredni kontakt z substancjami występującymi w naszym środowisku. Wysypka uczuleniowa może mieć charakter alergiczny lub niealergiczny (wtedy nie jest spowodowana działaniem przeciwciał).

Uczulenia kontaktowe występują np. po zetknięciu z niklem, wybranymi kosmetykami czy chemikaliami. Żeby sprawdzić, czy rzeczywiście mamy alergię na wybraną substancję (i czy nie jest to tylko chwilowa wrażliwość na czynnik), musimy wykonać testy alergiczne.

Do najpowszechniejszych alergii na pożywienie należy uczulenie na białka mleka krowiego, jajka, soję, orzeszki ziemne. Alergia pokarmowa może objawiać się pokrzywką, biegunkami, dusznościami, a w skrajnych przypadkach wstrząsem anafilaktycznym.

Uczulenie na jad owadów może objawiać się mocnym zaczerwienieniem w miejscu ukąszenia, zawrotami głowy, wyczerpaniem, opuchnięciem gardła i wstrząsem anafilaktycznym. Do najpopularniejszych alergii należy uczulenie na jad pszczół.

Objawy alergii. Jakie symptomy towarzyszą uczuleniom?

Reakcja alergiczna powoduje podrażnienie organizmu i wywołuje zapalenie. Objawy uczulenia zależą od rodzaju alergii, a te mogą być zlokalizowane w jelitach, na skórze, w układzie oddechowym. Symptomy alergii mogą naśladować również objawy powszechnych chorób. Katar sienny przypomina przeziębienie, jednak przyczyny obu dolegliwości są zupełnie inne.

Kiedy jesteśmy uczuleni na kurz i pyłki, kaszlemy, mamy zaczerwienione i swędzące oczy, z nosa płynie nam wodnisty katar lub odczuwamy, że nos jest zablokowany. Kichamy, a czasami doświadczamy też duszności. Przy alergiach kontaktowych na skórze pojawia się swędząca pokrzywka lub wysypka. Skóra może się też łuszczyć i odchodzić płatami.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jogurt, sprawdź ile gram możesz jeść dziennie! dieta jogurtowa.

alergia

Alergie pokarmowe wywołują najczęściej objawy ze strony układu pokarmowego. Po zjedzeniu alergizującego pokarmu możemy odczuwać mrowienie na języku, opuchnięcie twarzy, ust i gardła, bóle i brzucha i skurcze żołądka. Doświadczamy też biegunki, wymiotów, oddajemy krwawe stolce (głównie dzieci), trudno się nam oddycha.

Ugryzienie przez owada może spowodować duszności i nagły spadek ciśnienia krwi. Skóra w miejscu ukąszenia staje się zaczerwieniona, opuchnięta i pojawia się wysypka. Mogą pojawić się również: ucisk w klatce piersiowej, trudności w oddychaniu, niepokój, kaszel, pokrzywka.

W skrajnych przypadkach dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, czyli bardzo szybko narastającej i postępującej reakcji alergicznej. Wstrząs anafilaktyczny zagraża życiu, dlatego konieczna jest jak najszybsza interwencja medyczna.

Ta wzmożona reakcja organizmu może pojawić się kilka minut, ale nawet kilka godzin po zetknięciu z alergenem. Jeśli czynnik uczulający trafił do organizmu dożylnie (np. szczepionka, leki), wstrząs może nastąpić od 5 do 30 minut po podaniu substancji.

W przypadku alergii pokarmowej mija zazwyczaj dłuższy czas, zanim nastąpi zagrażająca życiu reakcja. Wstrząs anafilaktyczny dotyka najbardziej układ oddechowy (duszności, ucisk w klatce piersiowej, kaszel) oraz skórę (pokrzywka, opuchnięcie, uczucie palenia).

Przyczyny alergii. Kiedy jesteśmy bardziej podatni na uczulenia?

Przyczyny alergii nie są jeszcze do końca poznane. Wiemy jednak, że na uczulenia częściej cierpią osoby, których rodzice są alergikami. Alergie pojawiają się również u tych, którzy stale narażają się na kontakt z obciążającymi czynnikami.

Uczulenia występują powszechnie w krajach mocno rozwiniętych, gdzie odnotowuje się duże zanieczyszczenie powietrza. Alergie częściej dotyczą osoby o wysokim statusie majątkowym, które przesadnie dbają o higienę (np. chronią dzieci przed wszystkimi możliwymi zarazkami dezynfekując zabawki, czyszcząc podłogi środkami bakteriobójczymi, itp.). Uczulenia powszechniej występują w miastach niż na terenach wiejskich.

Dzieci rodziców uczulonych mają wyższe ryzyko wystąpienia alergii. Jeśli doświadczają uczulenia, jest ono również bardziej nasilone niż u osób, których rodzice nigdy nie cierpieli na reakcje alergiczne.

Alergia na wybrany czynnik może pojawić się w każdym wieku. U osób nigdy nieuczulonych alergia może po raz pierwszy wystąpić w podeszłym wieku, kiedy organizm staje się już coraz bardziej osłabiony. Choć jako dzieci nigdy nie mieliśmy alergii na żaden pokarm, pyłki czy kurz, nie oznacza to, że w którymś momencie życia ta alergia się nie pojawi.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Źródła:

  • https://www.pollen.com/allergy/allergy
  • http://fightthecauseofallergy.org/page/why-do-we-have-allergies
  • http://fightthecauseofallergy.org/page/triggers
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/264419.php
1 Udostępnień
(2głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.