Śliwki na świecie są jednymi z najbardziej cenionych i najchętniej zjadanych owoców ze względu na pożywność i słodki smak. Ich coraz popularniejsze nowe odmiany zwracają uwagę zawartością zdrowych składników odżywczych.

Pochodzenie śliwki kakadu

Śliwka ta pochodzi z bardzo odległego kontynentu jakim jest Australia, lecz nie przeszkadza jej to zdobywać popularności na całym świecie. Wykorzystywali ją w pierwszej kolejności rdzenni mieszkańcy Australii, czyli Aborygeni w celach odżywczych oraz także leczniczych.

sliwka-kakadu

Wierzy się, że to właśnie te owoce sprawiły, że długość życia ludzi mieszkających w niesprzyjających i dzikich warunkach była w stanie znacząco się zwiększyć. Śliwki kakadu pochodzą z drzew mogących osiągnąć wiele, nawet do 40 metrów wysokości.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Szparagi

Spożywane na surowo śliwki są smaczne i przypominają w smaku bardziej znane owoce, lecz powodują wysuszanie ust.

W gorącym australijskim klimacie nie jest to uczucie przyjemne i zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Dlatego zaleca się, by śliwki kakadu przyrządzać, na przykład ugotować.

Właściwości śliwki kakadu

Śliwki te wyróżniają się przede wszystkim znaczną ilością witaminy C, której jest w nich więcej niż w sławnych owocach goi, lecz mniej niż w innych owocach słynących z jej zawartości, na przykład w aceroli (acerola – 4500 mg na 100 gramów, śliwki kakadu – 3000 mg na 100 gramów).

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kiełki - tego brakuje Twojemu ciału!

Mimo to jest to liczba wciąż dość imponująca, jeśli chodzi o naturalne źródła tej witaminy.

Witamina C jest niezbędna dla wykształcenia odporności, zdrowych naczyń krwionośnych i kości. Oprócz tego kakadu wzmacnia swoje właściwości podnoszące odporność poprzez zawartość kwasów takich jak kwas galusowy, działający antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

W dawnych czasach zakażenia bakteryjne i grzybicze mogły znacząco skrócić życie, dlatego z pewnością śliwki kakadu mogły przyczynić się do jego wydłużenia wśród tubylców.

Śliwki wykazują ponadto działanie antynowotworowe poprzez zawartość kwasu elagowego. Znajduje się tu spora ilość kwasu foliowego oraz żelaza.

0 Udostępnień
(2głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.