Śliwki na świecie są jednymi z najbardziej cenionych i najchętniej zjadanych owoców ze względu na pożywność i słodki smak. Ich coraz popularniejsze nowe odmiany zwracają uwagę zawartością zdrowych składników odżywczych.
Spis treści
Pochodzenie śliwki kakadu
Śliwka ta pochodzi z bardzo odległego kontynentu jakim jest Australia, lecz nie przeszkadza jej to zdobywać popularności na całym świecie. Wykorzystywali ją w pierwszej kolejności rdzenni mieszkańcy Australii, czyli Aborygeni w celach odżywczych oraz także leczniczych.
Wierzy się, że to właśnie te owoce sprawiły, że długość życia ludzi mieszkających w niesprzyjających i dzikich warunkach była w stanie znacząco się zwiększyć. Śliwki kakadu pochodzą z drzew mogących osiągnąć wiele, nawet do 40 metrów wysokości.
Spożywane na surowo śliwki są smaczne i przypominają w smaku bardziej znane owoce, lecz powodują wysuszanie ust.
W gorącym australijskim klimacie nie jest to uczucie przyjemne i zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Dlatego zaleca się, by śliwki kakadu przyrządzać, na przykład ugotować.
Właściwości śliwki kakadu
Śliwki te wyróżniają się przede wszystkim znaczną ilością witaminy C, której jest w nich więcej niż w sławnych owocach goi, lecz mniej niż w innych owocach słynących z jej zawartości, na przykład w aceroli (acerola – 4500 mg na 100 gramów, śliwki kakadu – 3000 mg na 100 gramów).
Mimo to jest to liczba wciąż dość imponująca, jeśli chodzi o naturalne źródła tej witaminy.
Witamina C jest niezbędna dla wykształcenia odporności, zdrowych naczyń krwionośnych i kości. Oprócz tego kakadu wzmacnia swoje właściwości podnoszące odporność poprzez zawartość kwasów takich jak kwas galusowy, działający antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
W dawnych czasach zakażenia bakteryjne i grzybicze mogły znacząco skrócić życie, dlatego z pewnością śliwki kakadu mogły przyczynić się do jego wydłużenia wśród tubylców.
Śliwki wykazują ponadto działanie antynowotworowe poprzez zawartość kwasu elagowego. Znajduje się tu spora ilość kwasu foliowego oraz żelaza.