Syrop glukozowo-fruktozowy ma stosunkowo przyjemną nazwę, w przeciwieństwie do skutków jakie pozostawia w organizmie. Jest składnikiem wielu produktów, które jemy na co dzień i tylko przeczytanie składu może nas o tym uświadomić. Niestety większość ludzi nie sprawdza etykiet, a zakupy robi sugerując się jedynie wyglądem opakowania, smakiem czy ceną. Warto jednak przystanąć na chwilę i wybrać z półki produkt pozbawiony tego składnika.
Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Spis treści
To mieszanina glukozy, fruktozy i innych cukrów, pozyskiwana z kukurydzy przetworzonej na skrobię kukurydzianą. A więc czemu jest to niezdrowe? Bo to składnik zmieniany przy udziale enzymów lub kwasów w procesach mechanicznych i chemicznych, nie występujący naturalnie i do tego składający się z kukurydzy genetycznie modyfikowanej. Słodka chemia, jednym słowem.
W jakich produktach go znajdziesz?
Prościej byłoby niestety odpowiedzieć na pytanie gdzie go nie znajdziemy. Syrop (g-f) występuje w większości produktów, przede wszystkim w sokach, napojach, syropach owocowych, słodkich alkoholach, lodach i słodyczach.
[irp]
Oprócz tego, jest składnikiem chipsów, musztardy, ketchupu, budyniu, konserw, płatków śniadaniowych, jogurtów, serków a nawet niektórych wędlin.
Dlaczego ten syrop jest tak bardzo popularny?
Przede wszystkim jest o wiele tańszy od innych substancji słodzących, więc opłaca się go produkować. Jest też dużo słodszy od cukru i potrzeba go mniej, aby osiągnąć odpowiedni smak produktu. Ma formę ciekłą, więc łatwiej go transportować, rozlewać i mieszać, nie krystalizuje się i hamuje rozwój drobnoustrojów.
Do czego przyczynia się syrop glukozowo-fruktozowy?
Składnik wpływa na odkładanie się tkanki tłuszczowej i tym samym zwiększa poziom otyłości i chorób z tym związanych. Znacznie zwiększa szansę zachorowania na cukrzycę typu II i miażdżycę. Syrop (g-f) wpływa także na poziom hormonów w organizmie, podwyższa poziom złego cholesterolu, może przyczyniać się do wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, chorób jelit i układu krążenia.
[irp]
Syrop glukozowo-fruktozowy negatywnie wpływa na funkcje apetytu i nie hamuje uczucia głodu (a wręcz go zwiększa), zmuszając nas do jedzenia większej ilości pokarmu. Tym samym, czujemy się bardziej ociężali, zmęczeni i szybciej przybieramy na wadze.
Jedynym sposobem na to, aby nie spożywać syropu glukozowo-fruktozowego jest czytanie etykiet i wybieranie produktów z samym cukrem w składzie (dużo mniejsze zło).
zawsze czytaj etykiety na produktach
Najlepiej jest unikać napojów gazowanych i niegazowanych, nektarów owocowych i niezdrowej żywności. Zdecydowanie warto poświęcić chwilę na przygotowanie własnego soku, dżemu czy wody o wybranym smaku. Jeśli już koniecznie musimy zjeść coś z dodatkiem syropu (g-f) pamiętajmy o 5 posiłkach dziennie, żeby uniknąć napadów głodu i zniwelować wpływ tego składnika na apetyt. Wszystko z głową, popularność tej substancji słodzącej jest zbyt duża, aby całkowicie wyeliminować ją z diety, ale warto zwrócić na to uwagę i wybierać zdrowsze produkty, bez syropu glukozowo-fruktozowego w składzie.