Mówi się, że człowiek mógłby żyć zdrowo jedząc wyłącznie kokosy przez całe swoje życie. Zawierają odpowiednie proporcje białek, tłuszczów, węglowodanów i niezbędne witaminy.

Właściwości kokosa

Właściwości i zastosowanie kokosa jest niezmiernie szerokie! Kokos jest orzechem palmy o bardzo szerokim zastosowaniu. Każda z jego części, włącznie ze skorupą jest przydatna, jeśli nie do zjedzenia to do innego wykorzystania. To wszystko daje nam natura.

wlasciwosci-kokosa

Olej kokosowy wyrabiany jest z miąższu kokosa, a woda kokosowa wypełnia jego puste przestrzenie. Sam kokos zawiera takie minerały jak potas, żelazo, magnez, sód, czyli wszystkie te substancje, jakie wpływają na równowagę elektrolitową oraz dobre samopoczucie.

Kokos to bogactwo witamin z grupy B, również kwas foliowy, oraz witaminy C. Jest bogaty w witaminę K, której niedobór powoduje podatność na krwotoki.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Jak pozbyć się zgrubień na stopach?

W kokosie znajdują się również spore ilości witaminy E – bardzo dobrej dla skóry zarówno jako suplement diety, jak i jako wydajny kosmetyk.

Olej kokosowy

olej-kokosowy

Olej kokosowy i jego zastosowanie i właściwości są równie ogromne! Olej kokosowy jest substancją stałą, która topnieje pod wpływem ciepła. Tłuszcz ten ma ciekawe właściwości, gdyż mimo iż jest pochodzenia roślinnego, bardzo przypomina tłuszcz pochodzenia zwierzęcego.

Jest jednak o tyle dobry, że posiada znacznie mniej kalorii oraz niweluje działanie popularnych w przemyśle wysoko przetworzonych tłuszczów trans.

To idealna alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie rezygnacji ze smażonych potraw, ale lekarz zalecił zmniejszyć ich ilość lub zupełnie wykluczyć.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Cytologia – co to za badanie i jak je interpretować?

Potrawy usmażone na oleju kokosowym są lekkie, kruche i rozpływają się w ustach. Olej nie przypala się łatwo i szybko rozgrzewa na patelni. Sprawdź: Olej kokosowy na włosy

W zależności od tego czy użyjemy oleju nierafinowanego czy rafinowanego (entuzjaści zdrowego odżywiania polecają ten pierwszy) możemy cieszyć się delikatnym kokosowym aromatem i smakiem na przykład przy smażeniu placuszków na słodko lub naleśników.

Nierafinowany olej nadaje się do smażenia każdej potrawy, także mięsa, ryby i wielu innych. Nie trzeba rezygnować ze smażonego, by schudnąć już w ciągu tygodnia nawet jeden kilogram.

0 Udostępnień
(3głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Alicja P.
Interesuję się psychologią stosunków międzyludzkich. Nasze zachowania są cudownie skomplikowane a emocje mają w sobie coś szalonego, dlatego uwielbiam je zgłębiać. Z pasją dzielę się swoimi doświadczeniami. Dużo czasu spędzam w gronie przyjaciół i bliskich mi osób. Kocham wspólne gotowanie i wypady na zakupy. Kontakt: +48606987345, e-mail: alicja.p@o2.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.