Mówi się, że człowiek mógłby żyć zdrowo jedząc wyłącznie kokosy przez całe swoje życie. Zawierają odpowiednie proporcje białek, tłuszczów, węglowodanów i niezbędne witaminy.
Spis treści
Właściwości kokosa
Właściwości i zastosowanie kokosa jest niezmiernie szerokie! Kokos jest orzechem palmy o bardzo szerokim zastosowaniu. Każda z jego części, włącznie ze skorupą jest przydatna, jeśli nie do zjedzenia to do innego wykorzystania. To wszystko daje nam natura.
Olej kokosowy wyrabiany jest z miąższu kokosa, a woda kokosowa wypełnia jego puste przestrzenie. Sam kokos zawiera takie minerały jak potas, żelazo, magnez, sód, czyli wszystkie te substancje, jakie wpływają na równowagę elektrolitową oraz dobre samopoczucie.
Kokos to bogactwo witamin z grupy B, również kwas foliowy, oraz witaminy C. Jest bogaty w witaminę K, której niedobór powoduje podatność na krwotoki.
W kokosie znajdują się również spore ilości witaminy E – bardzo dobrej dla skóry zarówno jako suplement diety, jak i jako wydajny kosmetyk.
Olej kokosowy
Olej kokosowy i jego zastosowanie i właściwości są równie ogromne! Olej kokosowy jest substancją stałą, która topnieje pod wpływem ciepła. Tłuszcz ten ma ciekawe właściwości, gdyż mimo iż jest pochodzenia roślinnego, bardzo przypomina tłuszcz pochodzenia zwierzęcego.
Jest jednak o tyle dobry, że posiada znacznie mniej kalorii oraz niweluje działanie popularnych w przemyśle wysoko przetworzonych tłuszczów trans.
To idealna alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie rezygnacji ze smażonych potraw, ale lekarz zalecił zmniejszyć ich ilość lub zupełnie wykluczyć.
Potrawy usmażone na oleju kokosowym są lekkie, kruche i rozpływają się w ustach. Olej nie przypala się łatwo i szybko rozgrzewa na patelni. Sprawdź: Olej kokosowy na włosy
W zależności od tego czy użyjemy oleju nierafinowanego czy rafinowanego (entuzjaści zdrowego odżywiania polecają ten pierwszy) możemy cieszyć się delikatnym kokosowym aromatem i smakiem na przykład przy smażeniu placuszków na słodko lub naleśników.
Nierafinowany olej nadaje się do smażenia każdej potrawy, także mięsa, ryby i wielu innych. Nie trzeba rezygnować ze smażonego, by schudnąć już w ciągu tygodnia nawet jeden kilogram.