Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do połowy lipca. Warzywa te można zarówno gotować, jak i piec czy grillować. Świetnie smakują tak solo, jak i w roli dodatku do sałatki i makaronu. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?
Jak wybierać szparagi?
Spis treści
Kupując szparagi, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:
- Ich główka powinna być zamknięta i nie może posiadać nalotu czy pleśni (do ich powstawania dochodzi wówczas, gdy szparagi są przechowywane w nieodpowiedni sposób lub za długo eksponowane). Główka warzywa nie powinna być rozwarstwiona czy poszarpana.
- Jeżeli tylko mamy taką możliwość, lekko wygnijmy przez torebkę foliową łodyżkę jednego ze szparagów z wiązki. Idealny to taki, który nie będzie zbyt miękki. O ile sprzedawca na to pozwoli, szparaga warto także zgiąć aż do złamania. Gdy z łatwością się przełamie i wypłynie z niego sok, oznaczać będzie to, że jest świeży. Nieświeże warzywa można z kolei dowolnie wyginać.
- Białe szparagi są znacznie grubsze od zielonych. Jako że pierwsze z nich wymagają obierania (w przypadku drugich nie jest to konieczne), nie mogą być one zbyt cienkie. Gdy natomiast będą nienaturalnie grube, oznaczać to może, że są przerośnięte, a co za tym idzie – niesmaczne.
- Przeznaczone na sprzedaż szparagi (a dokładnie ich końcówki) powinny być zanurzone w wodzie. Tylko takie przechowywanie sprawi, że zachowają swoją jędrność i sprężystość.
Jeżeli nie planujemy przygotowywać szparagów od razu po zakupie, przechowujmy je w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę.
Gotowane szparagi
Pierwszy ze sposobów na przygotowanie szparagów to ugotowanie ich. Po obraniu z twardych włókien związujemy je w luźny pęczek i umieszczamy na dnie garnka z wodą w taki sposób, by ich główki wystawały nad powierzchnię. Następnie dodajemy po 1 łyżeczce soli i cukru i gotujemy przez około 5 – 8 minut.
Szparagi z grilla
Na grillu (tak elektrycznym, jak i węglowym, gazowym czy specjalnej patelni) przyrządzić można zarówno białe, jak i zielone szparagi. Doskonale smakują zarówno solo, jak i owinięte boczkiem lub szynką parmeńską.
Poniżej przykładowy przepis na grillowane szparagi.
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa,
- sól.
Odłamujemy twardą, łykowatą część szparagów. Układamy je na desce do krojenia, przekłuwamy dwoma drewnianymi patyczkami i nacieramy oliwą oraz solą. Nakładamy na rozgrzanym ruszcie w taki sposób, by główki szparagów znajdowały się poza żarem. Grillujemy po około 5 minut z każdej strony.