Kapusta sitowata czyli musztardowiec to prawdziwy superfood! Rośliny z rodzaju kapustowatych lub inaczej krzyżowych są jednym z lepszych źródeł potrzebnej, ale często niedocenianej witaminy K. Na szczęście kapusty coraz częściej trafiają na nasz stół.
Spis treści
Kapusta sitowata czyli musztardowiec
Roślina ta znana jest także pod nazwą musztardowiec, a nazwa wzięła się stąd, że to z jej nasion produkowana jest znana wszystkim musztarda. Jest to mniej znany rodzaj kapusty i nie zawsze przypadający do gustu ze względu na swój smak.
Jest on znacznie bardziej gorzki niż w przypadku innych roślin z tej samej rodziny. Przyzwyczajeni jesteśmy raczej do słodkiego smaku młodej kapusty.
Musztardowiec jednak wyróżnia się zawartością witamin i mikroelementów. Znajdziemy tu duże ilości kwasu foliowego mającego wpływ na układ nerwowy, chlorofilu wpływającego na skład krwi.
Jest to również źródło witaminy A oraz C, wpływających na wygląd skóry i odporność. Dobrą wiadomością jest fakt, iż kapustę sitowatą można uprawiać na własnej działce, aby czerpać z niej dobroczynne korzyści.
Właściwości kapusty sitowatej i jej składników
Musztardowiec wyróżnia się ilością zawartej w nim witaminy K. Jedna porcja tej rośliny dostarcza znacznie większej ilości witaminy, niż wymaga tego dzienne zapotrzebowanie. Dlatego zjadanie jej nawet od czasu do czasu pozwala na jej uzupełnienie uzupełnienie.
Kapusta sitowata jest w naszym organizmie niezwykle potrzebna. Potrzebujemy jej do utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi, niedobory sprawiają, że rany ciężko się goją, powstają często siniaki, a nawet drobne ranki otwarte potrafią krwawić przez długi czas. Niedobory witaminy K wiążą się również z niebezpieczną chorobą jaką jest anemia.
Na wespół z witaminą C, która wzmacnia naczynia krwionośne kapusta sitowata bogata w witaminę K jest pomocna w pokonaniu problemów z powstawaniem siniaków, wybroczyn.
Jest to naturalny kosmetyk dla tych kobiet, które zmagają się na przykład z pękającymi naczynkami. Witamina K oraz kwas foliowy są niezbędne kobietom w każdym wieku, szczególnie tym w okresie menopauzy, ponieważ wzmacnia kości.
Włącz już dziś do diety musztardowiec!