Kapusta sitowata czyli musztardowiec to prawdziwy superfood! Rośliny z rodzaju kapustowatych lub inaczej krzyżowych są jednym z lepszych źródeł potrzebnej, ale często niedocenianej witaminy K. Na szczęście kapusty coraz częściej trafiają na nasz stół.

Kapusta sitowata czyli musztardowiec

Roślina ta znana jest także pod nazwą musztardowiec, a nazwa wzięła się stąd, że to z jej nasion produkowana jest znana wszystkim musztarda. Jest to mniej znany rodzaj kapusty i nie zawsze przypadający do gustu ze względu na swój smak.

Jest on znacznie bardziej gorzki niż w przypadku innych roślin z tej samej rodziny. Przyzwyczajeni jesteśmy raczej do słodkiego smaku młodej kapusty.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Seler to super food!
Kapusta-sitowata-czyli-musztardowiec
Kapusta sitowata znana także jako musztardowiec

Musztardowiec jednak wyróżnia się zawartością witamin i mikroelementów. Znajdziemy tu duże ilości kwasu foliowego mającego wpływ na układ nerwowy, chlorofilu wpływającego na skład krwi.

Jest to również źródło witaminy A oraz C, wpływających na wygląd skóry i odporność. Dobrą wiadomością jest fakt, iż kapustę sitowatą można uprawiać na własnej działce, aby czerpać z niej dobroczynne korzyści.

Właściwości kapusty sitowatej i jej składników

Musztardowiec wyróżnia się ilością zawartej w nim witaminy K. Jedna porcja tej rośliny dostarcza znacznie większej ilości witaminy, niż wymaga tego dzienne zapotrzebowanie. Dlatego zjadanie jej nawet od czasu do czasu pozwala na jej uzupełnienie uzupełnienie.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Śliwka Kakadu

Kapusta sitowata jest w naszym organizmie niezwykle potrzebna. Potrzebujemy jej do utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi, niedobory sprawiają, że rany ciężko się goją, powstają często siniaki, a nawet drobne ranki otwarte potrafią krwawić przez długi czas. Niedobory witaminy K wiążą się również z niebezpieczną chorobą jaką jest anemia.

Na wespół z witaminą C, która wzmacnia naczynia krwionośne kapusta sitowata bogata w witaminę K jest pomocna w pokonaniu problemów z powstawaniem siniaków, wybroczyn.

Jest to naturalny kosmetyk dla tych kobiet, które zmagają się na przykład z pękającymi naczynkami. Witamina K oraz kwas foliowy są niezbędne kobietom w każdym wieku, szczególnie tym w okresie menopauzy, ponieważ wzmacnia kości.

Włącz już dziś do diety musztardowiec!

0 Udostępnień
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.