Masło Ghee stosowane w odpowiednich ilościach ma wiele właściwości prozdrowotnych i dostarcza ważnego dla organizmu tłuszczu oraz rozpuszczalnych w nim witamin. Coraz popularniejsze staje się jednak masło klarowane, na przykład ghee.
Spis treści
Proces produkcji masła ghee
Masło to jest podobnie jak tradycyjne, produkowane z mleka pełnotłustego. Z tą różnicą, że nie jest ono ucierane, ale gotowane na wolnym ogniu przez dłuższy okres czasu.
Następnie z tak powstałej masy usuwa się wszelkie zanieczyszczenia, grudki i odpadki. Tak przygotowane masło ma właściwości przydatne każdej pani domu.
Przede wszystkim nie trzeba go przechowywać w lodówce. Zawsze posiada taką samą konsystencję i nie twardnieje, przez co łatwo się nabiera i rozsmarowuje.
Masło takie jest stosowane na całym świecie, a pochodzi z Indii, gdzie mocno wrosło w kulturę. Nie jest jedynie częścią diety, ale również wykorzystywane bywa w obrzędach sakralnych.
Chociaż masło ghee nazywane jest klarowanym, nie równa się masłom, które kupuje się w supermarketach o tej samej nazwie.
Właśnie we właściwościach ghee tkwi tajemnica tego, dlaczego o wiele bardziej warto wykorzystywać właśnie ten rodzaj tłuszczu.
Właściwości masła ghee
Przede wszystkim istotną funkcją masła jest to, że nie podnosi poziomu cholesterolu w przeciwieństwie do maseł klarowanych kupnych w supermarketach.
To, że produkt ten może długo stać nie psując się jest wynikiem zawartości kwasu masłowego. Ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Oznacza to, że nie mogą namnożyć się na nim bakterie ani grzyby. Spożywane masło ghee lub potrawy przygotowane na nim przynoszą podobny skutek w przypadku organizmu człowieka. Oznacza to, że znikają z niego wirusy przez co zwiększa się odporność.
Kwasy tłuszczowe w maśle ghee w przeciwieństwie do zwykłego tłuszczu odżywiają mózg i sprawiają, że istnieje mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia demencji starczej czy Alzheimera.
To źródło istotnych dla człowieka witamin A, D, E, K. Zauważono, że masło ghee dobrze wpływa na układ hormonalny człowieka.