Moringa to jedno z drzew, które od wielu wieków nosi miano “cudownego”. Łatwo domyśleć się, iż ma ono wiele niezwykłych właściwości.
Spis treści
U podnóży Himalajów
Moringa to rozłożyste, soczyście zielone drzewo, którego liście przypominają nieco w kształcie liście akacji. Posiada tak jak ona białe, drobne kwiaty. Drzewo w życiu codziennym wykorzystuje się w całości, od korzeni, po sam zielony czubek.
Choć twórcy wielu artykułów na temat moringi często podkreślają jak bardzo cudowne jest to drzewo to warto pamiętać, że naturze rośliny o szerokim zastosowaniu i niezwykłych właściwościach nie są wcale wyjątkiem.
Tradycyjnie moringę wykorzystuje się zjadając ją, w medycynie jako środek leczniczy, jest również naturalnym środkiem odstraszającym owady. Z drzewa pozyskuje się cenny olej stosowany jako produkt spożywczy, lecz również odbywają się dyskusje na temat jego zastosowania jako biopaliwa.
Właściwości moringi
Moringa ma bardzo interesujące właściwości – nasiona są w stanie oczyścić nawet bardzo zanieczyszczoną wodę usuwając z niej toksyny oraz niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia bakterie.
Spożywanie oleju oraz innych części drzewa jest popularnie wiązane z jego zdolnościami do przedłużania życia. Składniki moringi wpływają na zdrowie fizyczne i psychiczne.
Zwiększają żywotność i ogólne zadowolenie, mogą być pomocne nawet w zwalczaniu chorób psychicznych jak depresja. Moringi wpływają znacząco na witalność oraz poprawiają ogólne zdrowie.
Wykazano, że moringa jest skuteczna w leczeniu wielu schorzeń takich jak cukrzyca, ale również pomaga pozbyć się chorób skóry. Moringa jest bogata w witaminę C, oraz A. W 100 gramach rośliny znajduje się większość lub całość dziennego zapotrzebowania na te witaminy.
Oprócz tego są tu jeszcze potas, magnez, żelazo, wapń, aminokwasy, w tym również te, których nie możemy wyprodukować sami. Moringi to źródło antyoksydantów, substancji o działaniu przeciwzapalnym. Mają działanie oczyszczające krew oraz usuwają toksyny z organizmu dzięki czemu widocznie odmładzają.