Niezdrowe odżywianie jest powszechne wśród wielu ludzi współcześnie. Niektórzy okazjonalnie jedzą zdrowsze rzeczy, inni mają dietę całkowicie zdominowaną przez złe nawyki. Oto niektóre z nawyków, które najgorzej oddziałują na zdrowie.
Spis treści
Pośpiech nie służy
Nie jest ważne jedyne co się je, ale również jak. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że jedzenie to coś, co robimy na prędzce, by pędzić dalej do swoich obowiązków i zajęć.
Niegdyś ludzie celebrowali jedzenie, dziś jest to praktyka mało komu znana. Rzadko kiedy rodzina siada do stołu w komplecie, a jeśli to robi, to zabierają ze sobą tablety i telefony, nie rzadko w tle brzęczy rozpraszający telewizor.
Tymczasem wszystko to, co stresuje i rozprasza, bardzo negatywnie wpływa na przyjmowanie posiłku. Człowiek znajdujący się w ekstremalnie stresowej sytuacji nie rzadko zwraca, to co właśnie zjadł. To dlatego, że pełny brzuch ogranicza sprawność człowieka, gdy musi szybko uciekać, by ratować życie.
Lepiej biegać z pustym żołądkiem.
Współcześnie rozproszenie uwagi, jedzenie na raty, stres nie wpływają dobrze na układ pokarmowy, zaburzając wydzielanie soku trawiennego. Wówczas pojawiają się problemy z wzdęciami, odbijaniem się, zgagą, z czasem rozwijają się wrzody żołądka, a nawet zmiany rakowe.
Zbyt dużo cukru, soli i tłuszczu
Te trzy rzeczy są wręcz zabójcze dla każdego ciała, spożywane w nadmiarze. Jeśli są jedzone w odpowiednich proporcjach, na przykład tłuszcze nasycone powinny być spożywane na wespół z tłuszczami omega, to nie szkodzą, a wspomagają pracę organizmu.
Jednak obecnie są one zjadane w ogromnych ilościach. Powoduje to zakwaszenie organizmu, a to już jak zaproszenie do siebie grzybów i wszelkiego rodzaju bakterii, które mnożą się w jamie ustnej i w całym układzie pokarmowym.
Kwaśne środowisko sprzyja rozwijaniu się wielu chorób, także raka. Już samo ograniczenie spożywania cukru, soli i tłuszczu powoduje korzystne zmiany w organizmie człowieka, polepszenie samopoczucia, spadek ciśnienia tętniczego. Wystarczy tylko chcieć!