Popularyzacja oleju kokosowego związana jest bezpośrednio z możliwością jego szerokiego zastosowania zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Ze względu na zawartość witamin i minerałów posiada również wiele zastosowań prozdrowotnych. Jak pozyskiwany jest olej kokosowy i jakie ma właściwości?

Sposób pozyskiwania

olej kokosowy

W produkcji wykorzystuje się dwa sposoby pozyskiwania oleju kokosowego: rafinowany oraz nierafinowany. Olej kokosowy wytwarzany jest poprzez rozgrzanie i tłoczenie twardego miąższu orzecha kokosowego. Olej po wytłoczeniu przybiera postać bezbarwnego lub lekko mętnego płynu. Niska temperatura powoduje ponowne twardnienie i przybieranie przez olej stałej konsystencji, która zależna jest od zastosowanego sposobu jego pozyskiwania.

Właściwości

W dużej mierze, właściwości oleju kokosowego zależą od sposobu jego tłoczenia. Olej tłoczony na zimno nazywamy olejem nierafinowanym, natomiast tłoczony na gorąco z użyciem oczyszczających środków chemicznych to olej rafinowany.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Spirulina - istny dar natury

Olej kokosowy nierafinowany-dzięki zastosowaniu niskiej temperatury oraz tłoczenia, sedymentacji, filtrowania lub wirowania w procesach mechanicznych pozyskiwania oleju, produkt ten nie traci swoich właściwości odżywczych. Procesy te nie powodują utraty charakterystycznego smaku oraz zapachu.

Olej kokosowy rafinowany-w procesie pozyskiwania oleju rafinowanego wykorzystywana jest wysoka temperatura, chemiczne oczyszczanie z osadów, wybielanie oraz aromatyzowanie. Czynności te prowadzą do pozbawienia oleju właściwości antyoksydacyjnych i odżywczych. Jego zaletą jest możliwość wykorzystania do smażenia czy pieczenia.

Zastosowanie

Ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów oraz antyoksydantów, olej kokosowy nierafinowany posiada wiele zastosowań leczniczych. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na łagodzenie stanów zapalnych skóry oraz wewnętrznych organizmu. Co ciekawe, obniża ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi i przyspiesza gojenie się ran. Właściwości antybakteryjne i grzybobójcze oleju kokosowego pozwalają na skuteczną profilaktykę jamy ustnej i zwalczanie infekcji oraz próchnicy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej z konopi - 11 zastosowań o których NIE WIESZ!

Skrajne opinie

Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w składzie oleju kokosowego, sprawia, że jego używanie poddawane jest skrajnym opiniom. Nasycone kwasy tłuszczowe wpływają bowiem na podwyższenie złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, na zwiększenie ryzyka wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych. Inne badania jednak dowodzą, że występujące w oleju kwasy średnio- łańcuchowe, nie wpływają negatywnie na zdrowie człowieka.

0 Udostępnień
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.