Pestka awokado jest duża i ciężka, a potem ląduje w koszu… błąd! Mimo że wydaje się nieprzydatna, okazuje się, że coraz więcej ludzi odkrywa nowe właściwości tej części tego ciekawego i zdrowego owocu.

Najlepsze właściwości ukryte w awokado

Owoc awokado jest nie tylko bardzo smaczny, ale również przyczynia się do zachowania zdrowia układu krwionośnego, wpływa właściwie na wszystkie układy ciała. Chociaż zawiera dużo tłuszczów, są one tłuszczami zdrowymi i zbawiennymi dla mózgu.

Oprócz tego awokado kryje w sobie szereg witamin i mikroelementów. Jest idealny na przekąskę, ponieważ syci na dłużej. Już od dłuższego czasu jest jednym z ulubionych roślin wielu ludzi, chcących stracić na wadze, bez trudności i strat zdrowia.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Kamień nazębny - czym jest i jak z nim walczyć?

Awokado zawiera witaminy młodości A oraz E i witaminę C, skuteczne przeciwutleniacze. Nadaje się do tworzenia wielu pysznych potraw, w tym odżywczych zup i sosów. Furorę robią smakowite koktajle z awokado.

Można je przyrządzać na zimno i na gorąco, w obu przypadkach smakują tak samo dobrze.

Co kryje pestka awokado?

Jak się okazuje, to, co zwykliśmy wyrzucać, ma najwięcej korzyści. Odkryto, że to pestka awokado z całego owocu ma najlepsze właściwości. Posiada największe ilości przeciwutleniaczy w porównaniu z resztą owocu.

Oprócz tego znajdziemy tu bogactwo polifenoli, porównywalne a nawet większe niż w zielonej herbacie. W pestce awokado znajdziemy bogactwo błonnika roślinnego. Jest on bardzo łatwo wchłanialny, a jego korzyści dla zdrowia są nieocenione.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Olej z konopi - 11 zastosowań o których NIE WIESZ!

Pomaga obniżyć zły cholesterol, chroni błonę śluzową jelit i dzięki temu oczyszcza je i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita.

Pestka awokado to bogactwo magnezu i potasu, niezbędnych dla zdrowego układu nerwowego oraz krwionośnego. W pestce znajduje się także duża ilość luteiny, znanej ze zbawiennego wpływu na oczy.

Powstaje pytanie, jak jeść pestkę awokado? W wersji zmielonej. Najlepiej ją uprzednio wysuszyć przez kilka dni, a następnie rozbić i zmielić na proszek. W takiej postaci może być dodawana na przykład do śniadania.

0 Udostępnień
(9głosów, średnia: 4,89 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.