Winogrona są najbardziej znane jako podstawa do wyrobu win. Ciemne winogrona są cenione ze względu na bogactwo antyoksydantów. Jednak winogrona to nie tylko alkohol i słodkie dodatki do ciast w postaci rodzynek.
Spis treści
Co dobrego w winogronie
Winogrona są owocami zawierającymi dużą ilość wody. Dzięki są doskonałe jako orzeźwienie w upalny dzień. Ciekawym patentem jest zamrożenie winogron, aby następnie dodać je do napojów chłodzących.
Nie tylko poprawiają smak napoju, ale też służą jako kostki lodu. Nie tylko zawartość wody sprawia, że człowiek czuje się żywszy, nawet w największy upał. Okazuje się, że winogrona są świetnym źródłem potasu, zwiększającego przewodzenie w układzie nerwowym.
Ponadto winogrona posiadają wysoką dawkę witaminy C oraz niektóre witaminy z grupy B. Są jednym z owoców doskonale odkwaszających organizm, gdy ph jest zbyt kwaśne.
Winogrona działają również chroniąc organizm przed cholesterolem. Działają w układzie pokarmowym, usuwając zanieczyszczenia i pobudzając pracę woreczka żółciowego.
Olej z pestek winogron
Olej ten nie jest u nas tak popularny jak zwykły olej słonecznikowy, a szkoda. Zawiera dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych.
Jest świetny dla osób cierpiących na zaburzenia gospodarki tłuszczami, obniża cholesterol, chroni serce i układ krwionośny przed chorobą wieńcową.
Nawet częściowe zastąpienie tłuszczy zwierzęcych olejem z pestek winogron powoduje bardzo dobre efekty.
Olej zawiera również dużą ilość kwasu linolowego, oraz witaminę E. To wszystko sprawia, że olej jest wprost idealnym kosmetykiem, pozwalającym zachować zdrową, natłuszczoną skórę.
Olej ten jest ponadto raczej lekki i bardzo dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze, dzięki czemu nie brudzi ubrań.
Olej z pestek winogron doskonale smakuje jako dodatek do sałatek i jest chętnie stosowany przez profesjonalnych kucharzy, ze względu na to, że nie pochłania on obcych zapachów w takim stopniu jak każdy inny olej, przez co nie zmienia smaku potraw.