Parzenie zielonej herbaty wrzątkiem to dla jednych codzienna monotonia, a dla innych ważny rytuał. W dzisiejszym poradniku opiszę jak parzyć zieloną herbatę aż 3 sposobami, będzie to parzenie herbaty w torebkach, parzenie herbaty z liści i parzenie herbaty w proszku tzw. matcha (sproszkowana zielona herbata w postaci pudru).

Nie wiem, czy wiesz, ale smak herbaty jesteśmy w stanie ocenić dopiero po trzecim łyku, a dlaczego? ponieważ pierwszy łyk przygotowuje gardło do spożycia płynu, drugi łyk przygotowuje Twoje zmysły na doznania smakowe, a trzeci łyk to już spełnienie i delektowanie się smakiem herbaty.

Jak parzyć zieloną herbatę w torebkach / saszetkach

Zagotuj wodę i pozwól jej ostygnąć do temperatury około 79°C, kwestia odczekania około 5 minut. UWAGA: zalewając zieloną herbatę wrzątkiem sprawisz, że możesz ją „spalić” i będzie smakować gorzko i nieprzyjemnie.

Włóż do 250 ml kubka lub szklanki torebkę zielonej herbaty i zalej ją zagotowaną, lecz lekko ostygniętą wodą:

Aby zielona herbata lepiej zaparzyła się, przykryj kubek spodkiem lub małym talerzykiem, zapobiegnie to ucieczce pary i wystudzeniu się zielonej herbaty.

Profesjonalne parzenie zielonej herbaty zakłada, aby przed włożeniem torebki z herbatą i zalaniem jej, rozgrzać kubek lub szklankę wlewając do niej gorącą wodę na kilka minut i wylanie jej.

Ile parzyć zieloną herbatę? Po upływie 2-3 minut wyjmij torebkę z herbatą. Herbatę możesz pić z różnymi dodatkami np. w postaci cytryny czy miodu. Ważne, aby przy wyjmowaniu torebki z zaparzonej herbaty nie ściskać jej i nie wyciskać, ponieważ uwolnisz do herbaty gorzkie związki, które popsują jej smak.

Jak parzyć zieloną herbatę w liściach

Parzenie zielonej herbaty w liściach też nie jest trudne. Zagotuj wodę i pozwól jej lekko ostygnąć (odczekaj około 1 minuty), wtedy temperatura wody powinna spaść do 77 – 80°C.

Wsyp do małego czajniczka 1 łyżeczkę liści zielonej herbaty (2 gramy). Jeśli nie używasz czajniczka, może to być kubek albo szklanka.

Wlej do czajniczka 180 ml gorącej wody, aby zalać liście. Gorąca woda powinna spowodować, że liście zielonej herbaty zaczną się rozwijać. Teraz czas przykryć czajniczek, aby zatrzymać ucieczkę gorącej pary.

Zalane gorącą wodą liście zielonej herbaty parzymy przez 1-2 minuty. Możesz międzyczasie spróbować, czy smak herbaty odpowiada Ci. W razie potrzeby, parzenie możesz nieco wydłużyć, aż do uzyskania satysfakcjonującego smaku.

Jeśli używasz dzbanka z koszem (zaparzacz do herbaty), to po upływie tych kilku minut od zaparzenia, należy koszyk wyjąć całkowicie, inaczej herbata nabierze gorzkiego nieprzyjemnego posmaku.

Do dzbanka możesz dodać miodu lub odrobinę soku z cytryny.

Jak parzyć zieloną herbatę w proszku (matcha)

A jak zaparzyć zieloną herbatę w proszku? tzw. matchę? tutaj sprawa także wygląda na łatwą, oto co należy zrobić krok po kroku:

Przygotuj małą miseczkę do parzenia matchy (matcha-chawan) lub szeroki, ale płytki kubek lub szklankę, na miseczce umieść sitko z bardzo drobnej siatki.

Do sitka wsyp półtorej łyżeczki zielonej herbaty w proszku (2 gramy), następnie używając łyżki, przeciśnij proszek przez sitko, aby w miseczce znalazł się jasnozielony pył.

Zagotuj wodę w czajniku i pozwól jej ostygnąć do temperatury 82 – 88°C (temperaturę tą uzyskasz po około 1 minucie). Jeśli zaparzysz matchę gotującym się jeszcze wrzątkiem, spalisz ją.

Następnie 60 ml lekko przestygniętej wody wlej do miseczki z zieloną herbatą w proszku. Matcha powinna zacząć rozpuszczać się.

Masz ochotę na Matcha Latte? aby zrobić latte z zielonej herbaty, rozpuść proszek matcha w 1 łyżeczce (5 ml) wrzącej wody. Następnie wlej około 1⁄2 szklanki (120 ml) spienionego mleka.

Po wlaniu wody mieszaj matchę przez 40-60 sekund, aż uzyskasz taki widok:

parzenie-zielonej-herbaty-matcha

Herbatę możesz wypić bezpośrednio z miski, postaraj się wypić ją od razu po wymieszaniu, nim proszek opadnie z powrotem na dno. Matchę bardzo fajnie pije się, biorąc miseczkę w dwie ręce i zbliżając ją do ust, by zaczerpnąć jej łyk, oddychamy przez nos, wciągając ten piękny aromat…

Kiedy pić zieloną herbatę?

Najlepszą porą na picie zielonej herbaty jest 20 minut przed posiłkiem lub 20 minut po posiłku. Jeśli zamierzać zrzuć kilka kg, to zieloną herbatę pij po posiłku.

Jeśli natomiast zależy Ci na zwiększeniu przyswajalności witamin i składników odżywczych z pożywienia, które za chwilę będziesz spożywać, to zieloną herbatę wypij tuż przed posiłkiem.

Przeciwwskazania do picia zielonej herbaty

  • Nie ma sensu pić więcej niż 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie, ponieważ spowoduje to biegunkę, możliwy ból głowy i przyspieszenie akcji serca.
  • Nie powinno się też łączyć zielonej herbaty z lekami, czyli popijać nią tabletki.
  • Gdy czujesz przyspieszoną akcję serca bądź dolega Ci anemia lub ciśnienie nadtętnicze, to herbaty zielonej także nie powinnaś pić.

Zielona herbata – jaka najlepsza?

Jak wiadomo, jest to kwestia gustu, ale jako miłośnik zielonej herbaty mogę polecić Ci kilka herbat, na które powinnaś zwrócić swoją uwagę i są to:

  • Morgentau Ronnefeldt
  • Moroccan Mint Ronnefeldt
  • Green Dragon Ronnefeldt
  • czy Ronnefeldt Tea Caddy Jasmine GoldRonnefeldt-Tea-Caddy-Jasmine-Gold

Koniecznie przeczytaj:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.