Genetycznie modyfikowane organizmy są zabronione Europejskim i Polskim prawem. Nie są dopuszczone do użytku dla ludzi i oficjalnie nie ma jej u nas. Jednak polskie prawo można obejść, a producenci nie informują na opakowaniach, że ich produkt zawiera GMO, ponieważ nie ma żadnej ustawy, która by do tego zobowiązywała.

soja-modyfikowana-genetycznie-gmo

Skąd u nas GMO?

GMO stanowi oficjalnie około jeden procent upraw w Europie. Rośliny GMO pochodzą między innymi z Hiszpanii. Polscy konsumenci sprowadzają rośliny GMO gdyż są tanią paszą dla zwierząt hodowlanych, takich jak krowy. Tak więc poprzez to, że zwierzęta zjadają genetycznie modyfikowane jedzenie, trafia ono też w sposób pośredni na polskie stoły w postaci mięsa zwierząt. Jednak mamy również do czynienia z soją genetycznie modyfikowaną w wielu produktach. Oficjalnie coraz więcej opakowań różnych produktów zawiera informację, że do produkcji użyto soi zmodyfikowanej. Dlatego warto zawsze uważnie czytać opakowania produktów. Kryje się ona również pod nazwą lecytyna sojowa.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Maniok - tajemnicze warzywo! SPRAWDŹ!

Lecytyna – groźny dodatek do jedzenia

Lecytyna jest organicznym związkiem potrzebnym dla zdrowej wątroby. Znajduje się w olejach oraz w żółtkach jaj. Jednak lecytyna sojowa nie należy do zdrowych z kilku powodów. Lecytyna sojowa jest dodatkiem niemal do każdego produktu sprzedawanego w supermarketach. Z pewnością znajduje się w gotowych spodach ciast i ciastach kupnych ze względu na fakt, że zapewnia odpowiednią konsystencję. Pochodzi z soi genetycznie modyfikowanej, co samo w sobie niepokoi, ale również jest niezdrowa i groźna dla organizmu z wielu innych powodów.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Syrop glukozowo-fruktozowy, czyli wróg zdrowia i smukłej sylwetki

Soja jest jedną z roślin masowo hodowanych na całym świecie, przez co uprawy często są pędzone za pomocą pestycydów i sztucznych nawozów, aby zwiększyć wzrost roślin i zebrać lepsze plony. Ponadto do wyodrębnienia lecytyny sojowej stosuje się niebezpieczne chemicznie substancje, takie jak heksan, który jest rozpuszczalnikiem stosowanym w przemyśle. Wobec tego pozostałości takiego środka z pewnością zostają również w lecytynie sojowej, a następnie trafiają do pożywienia.

PODZIEL SIĘ
(8głosów, średnia: 4,63 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse. Na każdym materiałem opublikowanym na KOBIECO.PL pracuje kilka osób aby treść czytała się jak najwygodniej i przede wszystkim żeby była przydatna i prawdziwa. Zapraszamy do polubienia naszego fanpage aby być na bieżąco najnowszymi publikowanymi treściami na naszym portalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.