Liście szpinaku pełne są witamin i składników odżywczych, których nie znajdziemy w innych warzywach liściastych używanych często do robienia sałatek. Dlaczego więc nie cieszyć się ich obecnością w naszej sałatce, w towarzystwie słonecznej, letniej pogody?
Spis treści
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego siła Popeye’a zależała właśnie od tych zielonych listków? To po części dlatego, że niewiele jest warzyw z tak wysoką zawartością witaminy K , niezbędnej dla utrzymania zdrowych kości.
Dodatkowo, szpinak pomaga nam odzyskać energię, a dzięki wysokiej zawartości żelaza, polepsza jakość naszej krwi. Ciemny kolor liści szpinaku świadczy o wysokim poziomie chlorofilu, który ma również właściwości przeciwzapalne.
Osobiście wolę dodawać do moich sałatek liście młodego szpinaku – drobne listki komponują się dobrze ze wszystkimi składnikami, a ich świeżość nadaje każdej potrawie delikatny smak.
Tak więc, poniżej znajdziecie 4 pomysły na to, jak zabawić się w gotowanie, wykorzystując liście młodego szpinaku.
#1 Sałatka z krewetek i liści młodego szpinaku
Owoce morza to zawsze wielka przyjemność. Ta sałatka najlepiej smakuje w ciepłe, słoneczne popołudnie – lekko schłodzona, z kieliszkiem różowego wina.
Składniki (2 porcje):
• jedna torebka młodego szpinaku
•300g ugotowanych krewetek, obranych
•1 łyżka oliwy
•sok z połowy cytryny
•1 łyżka skórki cytryny
•½ łyżeczki cukru pudru
• szczypta soli
• połowa posiekanej szalotki
•2 łyżki pokrojonego szczypiorku
Przygotowanie :
• Zmieszaj w naczyniu oliwę, cukier puder, sok z cytryny, posiekaną szalotkę i szczypiorek.
• Wymieszaj z krewetkami i solą.
•Dodaj szpinak, skórkę cytryny i wymieszaj je dobrze z innymi składnikami przed podaniem.
#2 Sałatka z cukinii, szpinaku i fety
Składniki (2 porcje):
•1 cukinia, pokrojona w kostkę
•1 paczka młodego szpinaku
•1 opakowanie sera feta
•1 łyżka oliwy z oliwek
•1 łyżeczka chilli
•1 kostka masła
•sok z jednej pomarańczy (niezbyt słodkiej)
Przygotowanie:
•Smaż cukinię na oliwie i maśle w wysokiej temperaturze, aż zmięknie.
•Posyp płatkami chilli, zamieszaj i zdejmij z palnika.
•W naczyniu, wysyp usmażoną cukinię na szpinak i dobrze wymieszaj.
•Osusz ser feta i dodaj do sałatki
•Całość polej sokiem z pomarańczy i wymieszaj jeszcze raz przed podaniem.
#3 Sałatka z truskawkami, szpinakiem i serem brie
Składniki(2 porcje):
•1 torebka szpinaku
•1 filiżanka pokrojonych truskawek
•½ filiżanki sera brie w kostkach
•½ filiżanki pieczonych płatków migdału
•2 łyżki oliwy z oliwek
•1 łyżka octu jabłkowego
•1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie :
• W naczyniu wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, ocet i musztardę.
• Dodaj szpinak, truskawki, brie i płatki migdału a następnie wszystko wymieszaj z dressingiem.
•Podawaj natychmiast.
#4 Sałatka z bekonem, jajkiem i szpinakiem
Rozkosz odrobinę bardziej grzeszna ze względu na kalorie, lecz syci będziemy po niej do samego obiadu!
Składniki (2 porcje):
•1 torebka szpinaku
•4 plastry bekonu
•1 jajko na twardo, pokrojone
•4 łyżki sosu tysiąca wysp
•½ filiżanki posiekanej dymki
•½ cebuli, pokrojonej w pierścienie
Przygotowanie:
•Podgrzewaj bekon aż do ugotowania. Zdejmij z palnika i pozwól mu wystygnąć na papierowym ręczniku.
• W naczyniu ułóż na dnie szpinak, przykryj pokrojonym jajkiem a na sam wierzch połóż cebulę.
•Dodaj bekon i polej wszystko sosem tysiąca wysp.
• Tuż przed podaniem posyp wszystko posiekaną dymką.
Wiosna to idealna pora na proste i zdrowe potrawy! Mam nadzieję, ze zasmakujecie w tych wiosennych sałatkach ze szpinakiem tak samo jak ja!