Zastanawiasz się, czym jest mąka bezglutenowa? Mówiąc najprościej, nie zawiera ona glutenu. A czym właściwie jest gluten? Jest to mieszanka białek roślinnych, które występują w bielmie niektórych zbóż, między innymi pszenicy, żyta i jęczmienia.

W procesie wyrabiania ciasta to właśnie obecność glutenu wpływa na ciągnącą się strukturę ciasta i jego późniejsze wyrastanie. O glutenie w ostatnim czasie mówi się sporo. Temat jest popularny zwłaszcza wśród osób zainteresowanych zdrowym, zrównoważonym trybem życia.

Alternatywą dla tradycyjnych odmian jest mąka bezglutenowa. Znajduje ona szerokie zastosowanie w kuchni. Sięgają po nią nie tylko osoby chore na celiakię, czyli nietolerancję glutenu i alergicy, ale też wszyscy, którzy pragną urozmaicenia i chcą czuć się lepiej po posiłkach. Wiele osób obserwuje, że ograniczenie glutenu pozytywnie wpływa na ich samopoczucie i kondycję ciała.

Jeśli nie wiesz, jakie właściwości ma mąka bezglutenowa, jakie są jej rodzaje i z czym właściwie się to je, zapoznaj się z informacjami, które prezentujemy poniżej. Dostarczą Ci one wiele informacji, które pozwolą poznać ten niezwykły produkt i wdrożyć go do codziennej diety.

Mąka bezglutenowa – rodzaje

Mąka bezglutenowa - z czym to się je

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów mąki bezglutenowej. Produkuje się ją z kukurydzy, ryżu, gryki, ciecierzycy i wielu innych roślin. W zależności od preferencji i przeznaczenia sprawdzi się inna mąka.

Bardzo uniwersalna jest mąka z ciecierzycy i owsiana, która pozwala osiągnąć efekt porównywany do mąki pszennej. Do najpopularniejszych rodzajów należy między innymi mąka bezglutenowa kukurydziana i ryżowa.

Mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni i świetnie nadają się do codziennego użytku. Swoich fanów ma także mąka gryczana. Do słodkich wypieków z kolei polecana jest mąka migdałowa, kokosowa lub kasztanowa.

Duży wybór różnego rodzaju mąk sprawia, że możliwości ich wykorzystania są nieograniczone. Świetnie sprawdzają się także różne mieszanki mąk, które pozwalają osiągnąć zamierzony efekt kulinarny.

Zastosowanie mąki bezglutenowej

Zastosowanie mąki bezglutenowej jest niemal nieograniczone. W dzisiejszych czasach kuchnia bezglutenowa oznacza zdrowe, pyszne i różnorodne jedzenie. W zależności od rodzaju, z mąki bezglutenowej przygotowujesz pyszne pierogi, naleśniki, placuszki, kluski i wszelkie inne dania mączne.

Mąka bezglutenowa doskonale nadaje się także do wypieku pieczywa. Wspaniale smakuje chleb z mąki gryczanej, z ciecierzycy lub ich mieszanek, do których można dodać też mąkę kukurydzianą lub ryżową. Mąka owsiana pozwala na wiele różnych kombinacji, ze względu na neutralnych smak świetnie sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i słonych daniach.

Do wypieków z kolei bardzo polecana jest mąka bezglutenowa kokosowa lub migdałowa. Nadaje ona wspaniałego smaku, który podkreśli całą kompozycję. Mąka bezglutenowa ma bardzo szerokie zastosowanie, dlatego warto eksperymentować z różnymi jej rodzajami.

Mąka bezglutenowa – właściwości

Mąka bezglutenowa ma szereg właściwości, które wynikają z surowca, z którego została wytworzona. Na przykład mąką kukurydziana i ryżowa są lekkostrawne, a z kolei kokosowa i migdałowa zawierają małą ilość węglowodanów, są więc odpowiednie dla osób na diecie wysokotłuszczowej.

Mąki bezglutenowe z ciecierzycy lub groszku mają niski indeks glikemiczny, dlatego doskonale sprawdzają się jako produkty dla diabetyków i osób walczących z insulioopornością.

Podobne wątki:

0 Udostępnień
(1głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.