Każde warzywo i owoc posiada naturalne barwniki spożywcze. Każde warzywo czy owoc możemy przypisać do jednej z pięciu grup kolorystycznych. Białej, żółtopomarańczowej, czerwonej, zielonej i fioletowej. By zapewnić sobie komplet niezbędnych witamin i składników mineralnych, nie unikaj żadnej z tych barw.
Spis treści
Co najmniej połowę tego co jemy, powinny stanowić warzywa i owoce. Należy jej jeść w proporcji 3:1, owoców należy jeść mniej ze względu na zawartość cukru. Naukowcy podzielili warzywa i owoce według kolorów, każda grupa to inne walory zdrowotne.
Białe warzywa i owoce
Czosnek, cebula, por, kalafior, cykoria, pietruszka, kapusta pekińska, jabłka, gruszki – zawierają flawonoidy i allicyny działające antybakteryjnie i antywirusowo, a także rozkurczowo i przeciwzapalnie. Zawarta w niektórych z nich siarka poprawia proporcję między złą i dobrą frakcją cholesterolu, służy też włosom i paznokciom.
Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce
Marchew, dynia, brzoskwinie, morele, mango, cytrusy – to przede wszystkim beta karoten zwalczający wolne rodniki a więc działający przeciwnowotworowo. Ta grupa chroni układ krwionośny i wzrok, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Czerwone warzywa i owoce
pomidory, papryka, buraki, różowe grejpfruty, arbuz, truskawki, czereśnie, maliny, granaty – zawierają cenny przeciwutleniacz – likopen oraz potas i antocyjany, korzystne dla serca i zachowania młodości, działające przeciwnowotworowo.
Zielone warzywa i owoce
Sałata, szpinak, brokuły, ogórki, groszek, szparagi, brukselka, natka pietruszki, kiwi, agrest – kolor zawdzięczają chlorofilowi, który wspiera pracę wątroby i pomaga pozbyć się toksyn.
Ważny szczególnie dla kobiet w ciąży, jest też kwas foliowy (przeciwdziała anemii i zapobiega wadom wrodzonym płodu), oczom i cerze służą witaminy A, C i E, które również opóźniają proces starzenia. Ta grupa warzyw i owoców jest bardzo korzystna dla serca.
Fioletowe warzywa i owoce
Bakłażan, śliwki, aronia, winogrona, jeżyny, jagody, czarne porzeczki – ze względu na antocyjany działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo, chronią przed infekcjami, wspomagają układ pokarmowy i moczowy, są też korzystne dla skóry i oczu.
Naturalne barwniki spożywcze jak widać warte są poświęcenia naszej uwagi aby znać właściwości każdej z grup i umieć dostosować dietę do naszych problemów zdrowotnych.
Już dziś zastanów się jakiego koloru warzywa i owoce powinnaś jeść!