Nie jest już chyba dla nikogo tajemnicą, że kwas oleinowy, popularnie znany jako kwas Omega-9 jest podstawowym składnikiem budulca, z którego nasz organizm czerpie składniki strukturalne dla wszystkich tkanek i narządów.
Dlatego tak ważne staje się uzupełnianie codziennej diety w produkty zawierające ten właśnie kwas…
A dlaczego dieta zawierająca produkty wzbogacone o kwas oleinowy jest tak ważna? to proste, ludzki organizm niestety nie jest w stanie samoistnie wyprodukować Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (często używa się skrótu: NNKT).
Kwas tłuszczowy omega-9 jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który zalicza się do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) tylko warunkowo.
Kwasy te są niezbędne w procesie bardzo wielu zmian biologicznych, które zachodzą w ludzkim organizmie. Jeśli chodzi o kwas oleinowy, to jest on głównym przedstawicielem z grupy kwasów omega-9.
Jaki wpływa na organizm ludzki na kwas oleinowy?
Spis treści
Zastępując w swojej diecie kwasy tłuszczowe kwasem oleinowym i innymi kwasami omega-9, może mieć zbawienny i pozytywny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia, na jakie efekty można więc liczyć?
- polepszenie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, dokładnie chodzi tu o regulowanie poziomu frakcji cholesterolu HDL i jednocześnie obniżaniu poziomu frakcji cholesterolu LDL,
- zapobieganie powstawaniu kamieni żółciowych,
- zmniejszenie poziomu wydzielania się kwasu żołądkowego, który powoduje powstanie:
- zgagę,
- pieczenie w żołądku,
- niestrawność.
Jakie są źródła kwasu omega-9?
Aby uzbroić nasz organizm w kwas oleinowy, warto włączyć do codziennej diety:
- migdały,
- orzeszki ziemne,
- olej z oliwek,
- olej z awokado,
- siemię lniane.
UWAGA:
Kupując w markecie, czy w sklepie ze zdrową żywnością jakikolwiek olej, który jest źródłem kwasów omega-9, warto zwrócić uwagę na samo opakowanie tego oleju, ponieważ tylko szklana butelka z ciemnego szkła będzie gwarancją jakości i świeżości tego produktu.
Olej w ten sposób przechowywany ochronimy przed utratą jego wartości, smaku i zapobiegniemy jełczeniu. Warto też zadbać o właściwy stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do kwasów tłuszczowych omega-3, ich stosunek powinien wynosić około 2:1 lub 3:1, zamiast stosunku na poziomie nawet 15:1 czy 20:1.
Nieprzestrzeganie tej proporcji często objawia się delikatnymi stanami zapalnymi, które dzieją się w naszym organizmie na przełomie wielu lat, powodując różne choroby i przyspieszone starzenie się.
Wybrane specjalnie dla Ciebie:
- Witaminy na wypadanie włosów RANKING i opinie
- Olejek rycynowy na brwi [FOTO instrukcja] w 6 krokach + efekty!
- Olejek rycynowy na rzęsy [FOTO instrukcja w 4 KROKACH] + niespodzianka!
- Olejek lniany na twarz [INSTRUKCJA] jak go używać, by widzieć efekty
- Szałwia – 11 właściwości, które WARTO ZNAĆ!