Papryka jest smacznym dodatkiem do wielu dań. Potrafi być doskonałym składnikiem do sałatek lub przystawek. Jesień co prawda nie jest sezonem na świeżą paprykę, ale czy to znaczy, że musisz z niej rezygnować?

Otóż nie! Sprawdź nasze propozycje na wykorzystanie papryki marynowanej!

Prosty przepis na marynowaną paprykę

oryginal-min

Jeśli nie masz dostępu do świeżej papryki, a chcesz się cieszyć jej smakiem – zrób paprykę marynowaną! Pyszna papryka w marynacie posłuży Ci jako dodatek do dań na całą zimę. Zabierając się do jej produkcji, przygotujmy sobie:

  • 2-3 kg papryki,
  • kilka ziarenek gorczycy i kilka ziela angielskiego,
  • kilka łyżek cukru (większa ilość wpłynie na łagodność zalewy i papryki),
  • liść laurowy,
  • czosnek, cebulę, oliwę z oliwek.

Wodę w ilości około 5 szklanek gotujemy wraz ze wszystkimi surowcami, niezbędnymi przy zalewie, a więc:

  • ocet (1 szklanka),
  • cukier,
  • sól (około 1 łyżki na 5 szklanek wody),

a następnie odstawiamy ją by spokojnie przestygła.

W tym czasie możemy zająć się wyparzeniem i dokładnym wysuszeniem słoików. Pamiętajmy, żeby do słoików najpierw wkładać paprykę oraz inne przyprawy, a potem dopiero wypełniać słoiki zalewą – nie odwrotnie. Ten sposób zapobiegnie nagłemu podniesieniu poziomu cieczy w naczyniu.

W każdym słoiku powinna znaleźć się: gorczyca, ziele angielskie, pieprz i do smaku cebula (kilka płatków). Następnie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy na wolnym ogniu przez około 30-40 min. Ostudzone i wysuszone słoiki nadają się już do „zimowania”.

Sałatka szopska z papryką marynowaną

Mając dostęp do papryki marynowanej mamy szerokie pole do popisu! Jeśli chcemy ją dodać do wybranej potrawy, możemy to zrobić zastępczo za paprykę świeżą. Sałatkę szopską przygotowujemy, uwzględniając:

  • paprykę marynowaną,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • cebule,
  • ser typu owczego lub feta.

Przygotowanie:

Wyjmujemy paprykę marynowaną z zalewy i kroimy na kształt kostki wielkości nasady widelca. Podobnie postępujemy z pomidorami i ogórkami. Wszystko razem mieszamy w salaterce i kropimy oliwą z odrobiną cytryny, by sałatka nie była zbyt „sucha” w smaku.

Na koniec powinniśmy zetrzeć ser owczy i posypać nim wierzch sałatki. Możemy użyć również wspomnianej wcześniej fety, przy czym pamiętajmy, żeby wybierać taką, która nie ma zbyt miękkiej konsystencji. Lekka i smaczna przekąska gotowa!

Papryka marynowana w gulaszu

Innym ciekawym daniem jest gulasz z papryką marynowaną. W tej propozycji będziemy przygotowywać gulasz na bazie mięsa z kurczaka lub indyka (zwłaszcza ten ostatni rodzaj mięsa jest miękki, kruchy i szybciej się go przyrządza niż wieprzowinę).

Potrzebujemy:

  • 2x pierś z kurczaka lub 1x pierś z indyka,
  • kaszę perłową lub ziemniaki (podamy potem obok gulaszu),
  • cebulę,
  • pieczarki,
  • paprykę marynowaną,
  • czosnek,
  • bulion warzywny (około 0,5l),
  • śmietanę (około 100ml),
  • mąkę jaglaną lub pszenną (do zagęszczenia, około 2 łyżki stołowe).

Mięso drobiowe po umyciu kroimy w niewielką kostkę, zasypujemy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie możemy pokroić cebule w tzw. piórka, pieczarki w plasterki, paprykę marynowaną w niewielkie kwadraciki oraz przecisnąć przez praskę dwa ząbki czosnku.

Mięso wyjęte z lodówki podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pozostałe składniki. Podsmażone mięso i warzywa przekładamy do wysokiego rondla z bulionem – całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-45 min.

Pod koniec dodajemy zagęszczacz naszego sosu, czyli śmietanę z odrobiną mąki. By nie powstały grudki, zahartujmy naszą mieszankę z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, a następnie wlejmy całość do garnka. Gulasz już gotowy! Pysznie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub perłową kaszą.

Wybrane specjalnie dla Ciebie:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.