Skurcze brzucha to problem, który dotyka osoby w każdym wieku. W walce z tego typu dolegliwościami kluczowe jest ustalenie ich przyczyny.
Przeważnie związane są one z nieprawidłową dietą, lecz niekiedy do czynienia możemy mieć z zespołem jelita drażliwego czy chorobą Leśniowskiego – Crohna.
Ból i skurcze brzucha – przyczyny
Spis treści
Skurcze jelit to silne bóle brzucha, którym często towarzyszy uczucie rozpierania się lub przelewania.
Mają one charakter falujący, to znaczy naprzemiennie nasilający się i osłabiający do momentu całkowitego ustąpienia.
Lokalizacja nieprzyjemnych dolegliwości jest zmienna, a skurczom towarzyszyć mogą nudności, wzdęcia czy nadmierne oddawanie gazów.
Ból pojawiać może się zarówno w dolnej części brzucha, po lewej lub prawej stronie, jak i w nadbrzuszu.
Najczęstsze przyczyny skurczów brzucha to:
- Nieprawidłowe nawyki żywieniowe,
- Alergie pokarmowe, nietolerancja laktozy,
- Zespół jelita drażliwego,
- Uchyłki jelita grubego,
- Uporczywe zaparcia,
- Intensywny wysiłek fizyczny,
- Organiczne choroby jelit jak choroba Leśniowskiego – Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Nieprawidłowa dieta i nietolerancja laktozy
Skurcze brzucha zwykle związane są z nieprawidłowo skomponowanym jadłospisem. Niemałe znacznie ma tu również permanentny stres i szybkie tempo życia.
Nieregularnie spożywane posiłki obfite w tłuste, ciężkostrawne, wzdymające produkty powodują gromadzenie się w jelitach nadmiernych ilości gazów.
Niekiedy przyczyną bolesnych skurczy może być nietolerancja laktozy, czyli dwucukru, jaki obecny jest w produktach mlecznych.
Niedostateczna jej aktywność sprawia, że cukier jest niedostatecznie trawiony, co przyczynia się do pojawienia się wzdęć, biegunek czy kolek jelitowych.
W diagnostyce tego schorzenia pomocne może okazać się wykonanie badań takich, jak test doustnego obciążenia laktozą, wodorowy test oddechowy czy badanie pH stolca.
Niezbędne będzie również znacznie ograniczenie, a najlepiej całkowite wyeliminowanie preparatów zawierających w swoim składzie enzym laktazę.
Gdy dojdzie do przypadkowego spożycia produktu mlecznego i pojawiają się skurcze brzucha, ulgę przynieść może położenie się na plecach z podkurczonymi nogami i masaż brzucha wykonywany okrężnymi ruchami.
Leczenie skurczów brzucha
Najczęstszą przewlekłą chorobą jelit jest zespół jelita drażliwego. Do jego objawów zalicza się między innymi kurczowe bóle brzucha, które nasilają się po posiłku, a ustępują po wypróżnieniu, biegunki, wzdęcia, zaparcia oraz domieszkę śluzu w kale.
By możliwe było załagodzenie bolesnych skurczów, kluczowa jest odpowiednia dieta, z której wyeliminować należy między innymi kapustę, fasolę, brukselkę oraz produkty zawierające w swoim składzie duże ilości laktozy, fruktozy oraz sacharozy.
W niektórych przypadkach pomocne może okazać się stosowanie diety bezglutenowej. Niezbędne będzie również zaprzestanie spożywania kawy oraz alkoholu.
Choroby jelit, które wymagają przewlekłego leczenia to wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniewskiego – Crohna.
Niezbędne będzie wówczas skontaktowanie się ze specjalistą gastroenterologiem, jako że sposób leczenia dostosowuje się do stopnia aktywności zaburzeń.
Najczęściej stosuje się tu leki przeciwzapalne, biologiczne oraz immunosupresyjne.
Domowe sposoby na skurcze brzucha
Gdy ból brzucha nie jest związany z chorobami jelit, sięgnąć można po domowe sposoby.
W pierwszej kolejności warto zadbać o to, by posiłki były spożywane w regularnych odstępach czasu. Często, lecz w małych ilościach.
Nie należy jeść w pośpiechu, lecz dokładnie przeżuwać każdy kęs, a płyny przyjmować dopiero po skończonym posiłku.
Ponadto, z diety wyeliminować należy potrawy smażone, tłuste i wzdymające. Jadłospis powinien być bogaty w błonnik, który zapobiega zaparciom i przyspiesza pasaż jelitowy.
Warto, by znalazły się w nim również przyprawy i zioła takie, jak cząber, bazylia i estragon, które znane są ze swoich właściwości rozkurczających i regulujących perystaltykę jelit.
Bardzo ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu. Najlepiej do tego celu sprawdzi się niegazowana woda mineralna oraz napary ziołowe z kopru włoskiego lub mięty.
Do diety warto wprowadzić również skuteczne i dobre probiotyki, które podane w odpowiedniej dawce wywierają korzystny efekt na pracę przewodu pokarmowego, prebiotyki, czyli substancje, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit lub synbiotyki stanowiące połączenie probiotyków oraz prebiotyków.