Słonecznik to piękna roślina, o niezwykłych właściwościach, jakie należy docenić, by znaleźć zdrowie o każdej porze roku.

Ziarna słonecznika – właściwości
Spis treści
Słonecznik, z którego pochodzą ziarna słonecznika, jest znany z wielu niezwykłych właściwości, ma także znaczenie symboliczne. Nie wszyscy wiedzą na przykład iż jest on odporny na promieniowanie radioaktywne. Co więcej słonecznik jest w stanie pochłaniać to promieniowanie. Ponadto słoneczniki gdziekolwiek rosną, wpływają na stan gleby poprzez usunięcie z niej toksyn. Same ziarna słonecznika powinny być spożywane ze względu na ich właściwości, szczególnie zimą. Są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, K. Są to wszystkie witaminy, które jednocześnie wpływają na stan skóry, poprawiając jej nawilżenie, co jest istotne w sezonie grzewczym.
Również witamina D powinna być skomplementowana zimą. Słonecznik to źródło takich składników mineralnych jak cynk, żelazo, potas. Jeśli brakuje tych mikroelementów dopada zmęczenie, gnuśność, pojawiają się zmiany skórne i trudno gojące się zajady w kącikach ust. Pojawiają się również trudności ze snem i koncentracją.
Ile kalorii ma słonecznik?
Niektóre osoby będące na diecie mają obiekcje co do tego ile kalorii zawiera słonecznik. Jest on rzeczywiście wysokokaloryczny i zawiera dużo tłuszczu. 100 gramów pestek zawiera ponad 500 kalorii i ponad 40 gramów tłuszczu. Dlatego nie jest polecane by się nimi co dzień objadać, lecz jako dodatek do dań lub przekąska w postaci garstki ziaren nie jest żadną zbrodnią. Jest to wręcz konieczne, szczególnie dla osób, które jedzą mało tłuszczów, wegetarian i wegan. Muszą jeść tłuszcze pochodzenia naturalnego w celu odpowiedniego przyswojenia niektórych witamin jak również aby zachować odpowiednią gospodarkę hormonalną.
Szczególnie ważne jest to u kobiet ponieważ estrogen potrzebuje tłuszczu aby być poprawnie magazynowany. Zjadanie nawet tłustych potraw od czasu do czasu przy zdrowej gospodarce cholesterolowej jest niegroźne a nawet wskazane. Do spożycia wykorzystać można również olej słonecznikowy na zimno i na gorąco.
Na pewno zainteresuje Cię co to jest Twardnik japoński i jakie ma właściwości? warto także przeczytać jakie właściwości ma fermentowane jedzenie, dziki łosoś oraz pszczeli pyłek. Brzozę widział każdy jednak nie każdy wie o istnieniu soku z brzozy – dowiedz się już teraz!





































![Jak się całować z języczkiem? [PORADNIK ROKU] sprawdź… jak-sie-calowac](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2016/02/jak-sie-calowac-300x194.jpg)
![18 pomysłów na randkę: baw się dobrze! [ZOBACZ] para się całuje](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2015/01/o-KISSING-facebook-300x194.jpg)
![FIT kolacja – co zjeść na kolację?! [nowe PRZEPISY] sprawdź!! fit-kolacja](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2015/10/fit-kolacja-300x194.jpg)
![Maseczka z węgla aktywnego na wągry + RANKING + [przepis+ instrukcja] maseczka-z-wegla-aktywnego](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2016/11/maseczka-z-wegla-aktywnego-300x194.jpg)
![MASECZKA Z SODY to zastrzyk urody! [SPRAWDŹ TO!] pory](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2017/02/pory-300x194.jpg)
![Oczyszczająca maseczka z żelatyny [PRZEPISY] i działanie! maseczka-z-zelatyna](https://kobieco.pl/wp-content/uploads/2017/02/maseczka-z-zelatyna-300x194.jpg)
