Grzyby nie mają zbyt dobrej opinii wśród dietetyków, ponieważ są one ciężkostrawne. Ale niektóre gatunki grzybów są bardzo zdrowe a nawet działają antynowotworowo.

twardnik-japonski

Właściwości twardnika japońskiego

Twardnik japoński na świecie znany jest bardziej pod nazwą grzybów shiitake. Są one na Dalekim Wschodzie wykorzystywane od wielu wieków, zapewniając człowiekowi zdrowie, jak również wyjątkową długowieczność. Znajduje się tu rekordowa ilość potasu, oraz niektórych witamin z grupy B, na przykład witaminy B3. Jest ona odpowiedzialna za układ krwionośny oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Co ważne, grzyby te są źródłem witaminy D, która powinna być skomplementowana i pobierana z pożywienia.

W grzybkach shiitake znajduje się również niewiele większości ludzi mówiąca substancja o nazwie lentian, która znana jest ze swoich właściwości antynowotworowych i wzmacniających układ odpornościowy. Wykazano pomocnicze zdolności tych grzybów w terapii leczniczej nowotworów, lecz nie wszystkich. Na przykład rak prostaty okazał się odporny na te grzyby.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Okrzemki

Jak jeść twardnik japoński

Oczywiście grzybki te są również wykorzystywane w kuchni, szczególnie w daniach azjatyckich. Medycyna chińska obejmuje zapobieganie chorobom i leczenie poprzez dietę, dlatego zajmują one w niej jedno z ważniejszych miejsc. Grzyby te są wyjątkowo smaczne i aromatyczne, dlatego nadają się jako dodatek do wielu potraw. Twardnik japoński jest polecany weganom na wespół z glonami, co zapewnia odpowiednią dawkę witaminy B12. Do Polski shiitake najczęściej trafiają w formie suszonej i są one tak przechowywane.

Do jedzenia wykorzystuje się same grzyby, które były wcześniej moczone w wodzie, jak i tą wodę. Dodana do zupy nadaje jej specyficzny aromat i posmak. Grzybów tego rodzaju nie należy zbyt długo gotować, ponieważ robią się twarde i gumowate, co odbiera przyjemność jedzenia. Innym sposobem na zdobycie grzybów jest kupienie ich w formie marynowanej. Mogą być wówczas wykorzystane jako dodatek do sushi.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Sardynki na zdrowie!

Na koniec zapraszam Cię do przeczytania ciekawej recenzji na temat grzyba herbacianego, na pewno nigdy nie spotkałaś się z czymś takim! wiesz, że także natka pietruszki też należy do grupy superfoods? oczywiście nie mogło zabraknąć popularnych na całym świecie owoców acai! a może interesują Cię właściwości buraków które także zostały zakwalifikowane do produktów superfood?

0 Udostępnień
(5głosów, średnia: 4,60 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.