Czarny bez (z łac. Sambucus nigra) to popularna w Polsce roślina o wszechstronnym zastosowaniu, której kwiaty i owoce są bogatym źródłem cennych substancji, witamin oraz minerałów.
Czarny bez wpływa pozytywnie na odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, gdy wiele osób choruje na infekcje sezonowe, takie jak przeziębienie, czy grypa.
Co warto wiedzieć o czarnym bzie przed zastosowaniem? Jakie cenne właściwości zawiera ta ceniona w ziołolecznictwie roślina?
Czarny bez – charakterystyka cennej dla zdrowia rośliny
Spis treści
Czym jest czarny bez? To krzew, który należy do rodziny piżmaczkowatych, może osiągać nawet 8-10 m wysokości, kwitnie w maju i czerwcu. Kwiaty czarnego bzu mają białą lub kremową barwę, wydzielają intensywny, piękny zapach.
Natomiast owoce czarnego bzu o lekko cierpkim smaku, dojrzewają w sierpniu i wrześniu – przypominają z wyglądu jagody, mają ciemnofioletową barwę, są mięsiste i błyszczące, osiągają 6-8 mm.
Ze względu na niewielkie wymagania glebowe, czarny bez występuje zarówno w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Południowej, jak i Afryce Północnej. Ze względu na walory estetyczne i zdrowotne, często jest hodowany w przydomowych ogródkach.
Czarny bez – wartości odżywcze
Kwiaty czarnego bzu zawierają cenne składniki takie, jak: flawonoidy ,triterpeny, sterole, fenolokwasy, a także olejki eteryczne, dzięki którym roślina wydziela piękny zapach.
Z kolei drobne owoce tej dobroczynnej rośliny zawierają antocyjany, które nadają im charakterystyczny, ciemnofioletowy kolor, pektyny, garbniki, kwasy owocowe, witaminę A, witaminy z grupy B i witaminę C. Owoce czarnego bzu są też dobrym źródłem beta karotenu i minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód, wapń, mangan.
Czarny bez – właściwości zdrowotne i zalety czarnego bzu
Właściwości zdrowotne czarnego bzu są znane w medycynie ludowej już od wieków. Wpływa ppozytywnie na pracę układu odpornościowego, pokarmowego, krwionośnego (napar z kwiatów czarnego bzu uszczelnia ściany naczyń krwionośnych). Czarny bez obniża poziom cukru we krwi, ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Jest doskonałym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu chroni organizm przed skutkami tzw. stresu oksydacyjnego. Owoce czarnego bzu, dzięki właściwościom napotnym i moczopędnym, wspomagają detoksykację organizmu.
Z kolei kwiaty rośliny wykazują właściwości przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Owoce i kwiaty czarnego bzu są obecne pod różną postacią w lekach i suplementach. Ekstrakt z kwiatu czarnego bzu zawiera m.in. suplement diety Sinulan Forte Junior, który wspomaga funkcjonowanie dróg oddechowych i układu odpornościowego dzieci.
Warto dodać, że czarny bez jest wykorzystywany również w branży kosmetycznej i przemyśle spożywczym.
Czarny bez – zastosowanie. Na co pomaga czarny bez?
Czarny bez znajduje zastosowanie w przypadku wielu problemów zdrowotnych. Ułatwia przezwyciężyć infekcje o podłożu bakteryjnym i wirusowym. Pomaga chorym na grypę, zwalcza objawy przeziębienia, powinien być stosowany przez osoby, które zmagają się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych.
Dzięki związkom triterpenowym czarny bez ułatwia odkrztuszanie, łagodzi katar i usprawnia usuwanie zalegającej wydzieliny.
Roślina ta przynosi ulgę przy dolegliwościach układu moczowego, niweluje zaparcia, łagodzi ból głowy i przyspiesza przemianę materii, zapobiegając odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Czarny bez wspomaga leczenie cukrzycy, chorób reumatycznych, nerwobólów, stanów zapalnych jamy ustnej i gardła.
Podsumowując, czarny bez to roślina o wszechstronnym zastosowaniu, która wspiera naturalną odporność, łagodzi przebieg infekcji sezonowych i pomaga w walce z wieloma dolegliwościami. Nie bez przyczyny jest składnikiem wielu preparatów aptecznych. Może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Podobne: