Medycyna wciąż odkrywa przed nami nowe właściwości magnezu. Okazuje się, że niedobory tego pierwiastka mogą prowadzić nawet do problemów z wypróżnianiem!

Uporczywe zaparcia to często wstydliwy problem, z którym boryka się wielu z nas. Towarzyszą nam w podróży, w trakcie ciąży, a przede wszystkim w sytuacjach nadmiernego stresu.

Magnez jako środek przeczyszczający Cytrynian magnezu w leczeniu zaparć

Bywają też efektem nieprawidłowej diety, ubogiej przede wszystkim w błonnik i… magnez. Właśnie ten pierwiastek może okazać się kluczowy, jeśli bezskutecznie zmagasz się z zaparciami!

Co to jest cytrynian magnezu?

Spis treści

Zacznijmy od tego, że istnieją różne formy magnezu. Oczywiście w idealnym scenariuszu odpowiednie jego ilości dostarczymy sobie w naturalnej postaci z dietą. Teoretycznie wystarczyłoby regularnie sięgać po takie produkty jak ciemnozielone warzywa liściaste, fasola, pełne ziarna, gorzka czekolada, tłuste ryby, orzechy i awokado.

Niestety w praktyce bywa to trudne, bo realna ilość magnezu w żywności jest zmienna (zależy m.in. od jakości gleb, której nie jesteśmy w stanie zweryfikować). Ponadto w wielu sytuacjach (stres, brak snu, używki) rośnie nasze zapotrzebowanie na magnez.

Wówczas warto sięgnąć po suplementy, ale jedynie w takiej postaci, która ma udowodnioną wysoką przyswajalność. Szczególnie polecany jest organiczny związek magnezowy – cytrynian magnezu.

Charakteryzuje się on szybkim wchłanianiem. Właśnie cytrynian magnezu o najlepszych właściwościach proponują dziś czołowi producenci i dystrybutorzy przebadanych naukowo suplementów, np. firma Mito-Pharma.

Wpływ magnezu na zaparcia

No dobrze, ale dlaczego cytrynian magnezu miałby sprawdzić się jako środek przeczyszczający? Otóż niedobór tego związku może prowadzić do zaparć, ponieważ istotnie wpływa on na perystaltykę jelitową.

Dodatkowe dawki cytrynianu magnezu pozwalają zaś „ściągnąć” wodę do światła jelit, co ułatwia wypróżnianie. Innymi słowy, suplement ten jest osmotycznym środkiem przeczyszczającym, co oznacza, że ​​ pomaga rozluźnić mięśnie gładkie i zmiękczyć stolec, dzięki czemu skutecznie łagodzi zaparcia.

Zaletą takiego rozwiązania jest jego bezpieczeństwo, efektywność, a przy tym łagodność. Magnez działa bowiem delikatnie, nie powodując gwałtownych wypróżnień. Jako suplement nie niesie również skutków ubocznych, które często towarzyszą stosowaniu bardziej inwazyjnych leków.

Dodatkowe atuty magnezu

Oczywiście najlepiej będzie nie dopuszczać do niedoborów magnezu. Odpowiedni poziom tego związku w organizmie pomoże zapobiec kłopotliwym, a nieraz bolesnym zaparciom, nim te wystąpią. Dodatkowo skorzysta na tym cały nasz organizm, ponieważ cytrynian magnezu wykazuje liczne właściwości.

Pierwiastek ten przede wszystkim korzystnie wpływa na kondycję serca i mózgu oraz układu odpornościowego. Zapobiega też zmęczeniu i osteoporozie.

Organizm wykorzystuje magnez również w procesach przemian energetycznych, syntezy białka, regulowania poziom cukru we krwi, utrzymywania stałego tętna oraz prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni.

Jak stosować cytrynian magnezu?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi 300-400 mg. Warto jednak pamiętać, że wzrasta ono u kobiet w ciąży, sportowców czy osób pracujących umysłowo oraz pijących duże ilości kawy.

Codzienny stres sprzyja również szybszemu zużywaniu tego związku. Dlatego też bardzo ważne jest odpowiednie dawkowanie cytrynianu magnezu, aby nie tylko pokryć bieżące zapotrzebowanie, ale również uzupełnić niedobory.

Najbardziej efektywne dla naszego organizmu będzie stosowanie ok. 300-400 mg cytrynianu magnezu dziennie (w 1 lub 2 kapsułkach). W przypadku zaparć zaleca się przyjmowanie go przed snem.

Odpowiednia ilość wypijanych płynów jest niezbędna przy stosowaniu diety wysokobłonnikowej – bez odpowiedniego nawodnienia dieta taka może tylko nasilać dolegliwości.

Opróżnianiu jelit sprzyjają: ciemny oraz zawierający znaczne ilości otrębów chleb; surowe warzywa (np. czerwone buraki) i owoce (np. jasne winogrona); owoce suszone (śliwki!); niskooczyszczone kasze: gryczana, jęczmienna, owsiana; mięso z dużą ilością tkanki łącznej; marynaty; śledzie; produkty z kwaśnego mleka: zsiadłe mleko, kefir, jogurty; piwo.

Od dawna w praktyce lekarskiej wykorzystywane były naturalne środki przeczyszczające zawierające niektóre składniki takich roślin jak siemię lniane czy rabarbar.

Podobne wątki:

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.