Ryż i zboża powinny zajmować sporo miejsca w prawidłowej piramidzie żywienia. Niestety współcześnie ryż przechodzi zaawansowany proces produkcji w wyniku czego trafia na stoły zubożały.

Czym jest czarny ryż?

Ojczyzną czarnego ryżu nie są Chiny, lecz kraje takie jak Tajlandia lub Indonezja. Już tysiące lat temu w Azji był rarytasem, zarezerwowanym tylko dla wysoko postawionych ludzi. Jeść czarny ryż mogli tylko cesarzowie. Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o nim na większą skalę lecz już od kilku lat zdobywa swoją ważną pozycję.

Ryż jest łatwy w hodowli i tani. Produkuje się z niego płatki ryżowe, znacznie bogatsze we składniki odżywcze niż płatki z białego ryżu, jak również pełnoziarnistą mąkę.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Ryż – kalorie

czarny-ryz

Czarny ryż jest odpowiedzią na problemy z wysoko rafinowanymi odmianami ryżu pozbawionego większości wartości odżywczych w procesie produkcji, ponieważ zawiera pożyteczne składniki wewnątrz nasionka, a nie w szypułce jak ma to miejsce w przypadku innych odmian ryżu.

Spodziewa się, że już w tym roku czarny ryż stanie się jednym ze światowych hitów w dziedzinie superfoods i nic dziwnego, ponieważ posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne.

Właściwości czarnego ryżu

Uwagę czarny ryż przyciąga przede wszystkim swoim niezwykłym, aksamitnie czarnym kolorem. Daje to pewność, że znajdziemy tu pozytywne składniki, te same które znajdują się na przykład w czerwonym winie.

Im ciemniejsze warzywa i owoce tym większa ilość antocyjanów o działaniu przeciwnowotworowym, pozytywnie wpływającym na wzrok i ciśnienie krwi. Okazuje się, że czarny ryż zawiera więcej antocyjanów niż borówki amerykańskie, słynące ze swojego zbawiennego wpływu na oczy.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Owoce baobabu

Niektórzy zauważają, że antocyjany są także pomocne w przypadku leczenia takich chorób jak Alzheimer, mają również właściwości przeciwzapalne. Czarny ryż zawiera również witaminy z grupy B, jest bogaty w witaminę E.

Wyróżnia się wysoką zawartością żelaza. Oprócz tego jest źródłem wapnia, cynku oraz magnezu, pozytywnie wpływających na skórę, układ nerwowy i układ kostny.

Sprawdź jak rosół dzięki cysteinie dostał się na listę superfood! Na pewno przyda Ci się w życiu wiedza na temat fermentowanego jedzenia, ma zbawienne działanie i jest niezbędna w Twoim życiu! Zgrzeszę jeśli nie wspomnę o mące bananowej która jest zamiennikiem do niezdrowej mąki pszennej!

0 Udostępnień
(4głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.