Szukając zastępstwa dla mąki pszennej natrafiamy na wiele propozycji, w tym mąkę bananową. Zwraca uwagę wieloma właściwościami, które okazują się być przydatne zarówno dla żołądka jak i w kuchni.

Mąka bananowa – czym jest?

Wbrew pozorom i nazwie mąka bananowa nie jest produkowana z bananów jakie znamy czyli żółtych, słodkich i aromatycznych owoców tropikalnych. Jej produkcja odbywa się na bazie plantanów, czyli inaczej zielonych bananów. W Afryce zwana jest mąką fufu, która jest wysoko ceniona. Zielone banany to owoce, których nie spożywa się na surowo, ponieważ nie są zbyt smaczne, nie charakteryzują się słodkim smakiem.

maka-bananowa

Mąka wyprodukowana na bazie zielonych bananów jest neutralna w smaku, w większości zawiera skrobię. Nadaje się dzięki temu doskonale jako baza zastępcza dla tradycyjnej mąki.

Nie zostawia żadnego posmaku, dzięki czemu jest dobrą bazą dla wszystkich potraw. Nadaje się do koktajli oraz smoothies oraz domowego budyniu nadając im kremową konsystencję. Mąka bananowa może być wykorzystana do wszystkich potraw oraz wypieków, przygotowywanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jedyne na co należy zwrócić uwagę to fakt, że ma tendencję do zasychania przez co upieczone na jej podstawie potrawy mogą być nieco twarde.

Mąka bananowa i jej wpływ na zdrowie

Mąka bananowa zawiera sporo białka, bo aż 4 gramy na 100 gramów. Największą zaletą z punktu widzenia glutenu jest fakt, że mąka ta go nie zawiera. Wbrew pozorom takich pełnowartościowych produktów bez jego dodatku nie jest zbyt wiele.

Oprócz tego, że nadaje się dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, mąkę tą powszechnie poleca się jako danie dla cukrzyków ze względu na dużą zawartość skrobi roślinnej.

Zdania na temat tego, czy cukrzycy powinni jeść skrobię są podzielone. Jest to węglowodan złożony, zatem ma mniejszy wpływ na skok cukru we krwi chorych. Cukrzycy mogą zatem spożywać skrobię lecz nie powinni robić tego zbyt często, a jedynie od czasu do czasu. I właśnie tutaj przydaje się mąka bananowa jako zamiennik dla zwykłej mąki.

Wiesz już co to jest Soylent? jeśli nie, warto abyś przeczytała artykuł już teraz, możliwe, że to jest to czego teraz potrzebujesz! Poznaj także właściwości mąki bananowej która jest idealnym zamiennikiem do zwykłej, niezdrowej mąki. A jak na tle produktów superfood wypada woda klonowa i woda z kaktusa? Wiesz, że rosół także stał się produktem superfood? sprawdź dlaczego!

0 Udostępnień
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

1 KOMENTARZ

  1. Mąka bananowa jest świetna. Ciężko ją kupić, ale można zamówić przez internet…

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.