Rosół to znane u nas remedium na przeziębienie i grypę. Wielu ludzi uważa, że to dzięki właściwościom rozgrzewającym rosołu czujemy się lepiej, lecz wiele wskazuje na to, że on rzeczywiście leczy.

Skład rosołu

W Polsce zupa ta jest tradycyjną potrawą, która zaczyna podbijać również inne kraje. Niedawno Amerykanie zachwycali się kiszoną kapustą, dziś kierują się w stronę zupy zwanej u nich bone broth, co jest wariacją na temat chicken soup.

Czym jest rosół wszyscy wiedzą, to zupa ugotowana najczęściej na kurczaku, ale również na przykład na gęsi czy nawet na wieprzowinie lub wołowinie, z dodatkiem warzyw jak marchewka, cebula, czosnek oraz odpowiednio doprawiona.

rosol-superfood

Rosół jest podawany chorym, a także polecany osobom, które na przykład przesadziły z alkoholem lub zmagają się osłabieniem wynikającym z różnych przyczyn.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Dzika róża

Wbrew pozorom rosół nie jest tylko placebo, które pomaga poczuć się dobrze, a jego skład rzeczywiście pomaga powrócić do zdrowia. W rosole znajduje się zestaw witamin B oraz witamina A, a także wiele innych, dzięki dodatkom świeżych warzyw. Witaminy te rzeczywiście naturalnie wzmacniają i poprawiają nastrój chorym.

Dlaczego rosół pomaga na przeziębienie?

Do rosołu naturalnie dodaje się spore ilości świeżej pietruszki, która zawiera spore ilości wapnia i witaminy C, polecanej przy przeziębieniach. Odkryto, że w rosole znajduje się ciekawy aminokwas o nazwie cysteina, który pomaga odkrztuszać wydzielinę zebraną w układzie oddechowym.

Rosół tradycyjnie podaje się bardzo gorący co także pozytywnie wpływa na ten proces, ponadto świetnie rozgrzewa na dłużej, a wysoka temperatura pomaga w zabiciu drobnoustrojów. Pomagają w tym również tradycyjnie ostre przyprawy. Do rosołu dodaje się czosnku, naturalnego antybiotyku.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ
Buraki też są superfood!

W czasie choroby człowiek nie ma ochoty na jedzenie, ponieważ trawienie zabiera energię. Na szczęście rosół jest lekkostrawny i pożywny, dzięki czemu dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów nawet gdy apetyt nie dopisuje.

To także jednocześnie nawodnienie i poprawienie równowagi elektrolitowej chorych.

Obie wody są pełne wartościowych właściwości ale która jest lepsza? woda kokosowa czy woda kaktusowa? hmmm jest jeszcze woda klonowa!

Zobacz dlaczego kefir podbija serca wszystkich którym zależy na zdrowiu! Godnymi uwagi są oczywiście czarny ryż oraz ziarna słonecznika, sprawdź już teraz dlaczego?!

(3głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
Redakcja Kobieco.pl
Portal KOBIECO.PL to nowoczesne spojrzenie na kobiecy świat. Portal kieruje swoje treści dla kobiet. Poruszamy następujące tematy z życia kobiet: Miłość, Seks, Życie, Inspiracje, Moda, Zdrowie, Uroda, Fit, Fitness, Podróże i Finanse.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.