Piec konwekcyjno-parowy to urządzenie obowiązkowe niemal w każdym lokalu gastronomicznym. Dlaczego warto postawić na tego rodzaju wsparcie w kuchni? Jakie daje możliwości?
Co zyska twoja restauracja, szykując posiłki właśnie w piecu konwekcyjno-parowym? O zaletach tego urządzenia przeczytasz dziś w naszym artykule!
Piec konwekcyjno-parowy – niezastąpiony element w gastronomii
Spis treści
Trudno wyobrazić sobie lokal gastronomiczny bez odpowiedniego zaplecza w postaci dobrze wyposażonej kuchni. Choć na jakość serwowanych posiłków i renomę restauracji czy baru wpływa oczywiście jeszcze kilka innych czynników, nikt dziś nie ma wątpliwości, że dobry sprzęt to podstawa. Piec konwekcyjno-parowy jest jednym z takich urządzeń, w które warto zainwestować.
Zajmuje on stosunkowo niedużo miejsca, a jednocześnie jest bardzo uniwersalny. Dzięki temu bez problemu przygotujesz w nim wiele różnych potraw, co stanowi nie tylko oszczędność przestrzeni, ale także czasu. W piecu konwekcyjno-parowym możesz:
- piec,
- grillować,
- gotować na parze,
- przyrządzić dania w niskiej temperaturze,
- blanszować,
- regenerować potrawy.
Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
Zastanawiasz się, jak właściwie działa piec konwekcyjno-parowy i co sprawia, że daje tak wiele możliwości przyrządzania różnych potraw? Powietrze w urządzeniu ogrzewane jest grzałką elektryczną, po czym zostaje wtłoczone do głównej komory przez specjalne wentylatory. Dodatkowo istnieje możliwość sterowania osobno temperaturą oraz siłą napowietrzenia, gdyż piece konwekcyjno-parowe charakteryzują się poziomym ruchem powietrza.
Funkcja parowania pozwala odpowiednio nawilżyć powietrze wewnątrz pieca, co sprawia, że przyrządzane w nim potrawy stają się soczyste, miękkie i nie podlegają nadmiernemu wysuszeniu podczas pieczenia.
Zalety gotowania w piecu konwekcyjno-parowym
Jednak przyrządzanie potraw w tego rodzaju piecu niesie za sobą jeszcze więcej korzyści. To nie tylko smaczne i soczyste potrawy. Piec konwekcyjno-parowy umożliwia:
- szybkie i ekonomiczne pieczenie,
- zachowanie smaku i aromatu potraw,
- przyrządzanie kilku potraw jednocześnie, bez obaw o wzajemne przenikanie się smaków i zapachów,
- przyrządzanie różnych potraw – mięsa, pieczywa czy kremów,
- pieczenie z sondą termiczną, a co za tym idzie, kontrolowanie temperatury przyrządzanej potrawy,
- łatwe czyszczenie komory.
Warto zauważyć również, że użytkowanie pieca konwekcyjno-parowego to prosta droga do oszczędności w gastronomii. Jak to możliwe? Korzystanie z tego rodzaju sprzętu pozwala zmniejszyć zużycie energii nawet o 60%! Wszystko dzięki temu, że temperatura wewnątrz komory wzrasta stosunkowo szybko, a swobodna cyrkulacja powietrza znacznie przyspiesza przyrządzanie danej potrawy.
Idealne rozwiązanie do gastronomii – piec konwekcyjno-parowy
Piec konwekcyjno-parowy daje w kuchni nieograniczone możliwości. W łatwy sposób przygotujesz w nim większość dań, a jego praktyczne funkcje docenią zaawansowani kucharze, jak i ci, którzy są dopiero na początku swojej zawodowej drogi.
Urządzenie gwarantuje nie tylko smaczne i soczyste potrawy, ale przede wszystkim skrócony czas ich przyrządzania. Co za tym idzie, generuje ono mniejsze koszty, a w rezultacie gastronomia ma szansę zaoszczędzić nieco środków pieniężnych.
Zależy ci na zadowoleniu gości i sprawnej pracy w kuchni? W takim razie koniecznie zaopatrz swój lokal w piec konwekcyjno-parowy i przekonaj się, jak niewiele dzieli cię od łatwego i smacznego gotowania!
Podobne: